Kwartaalupdate Q2 2018

FOODSERVICE PROFITEERDE IN Q2 NOG NIET ECHT VAN ZOMERWEER

Het uitzonderlijke mooie voorjaarsweer in het tweede kwartaal van 2018 maakt de verwachtingen rond de groei van foodservice gespannen. Echter valt de groei van het aantal bezoeken en de besteding tegen. De oorzaak moet gezocht worden in het tweede kwartaal van vorig jaar, toen de Belgische foodservicemarkt al een enorm sterke prestatie neerzette. Het mooie voorjaarsweer van 2018 deed er wel een klein schepje bovenop, maar nog eens een forse groeistap was quasi niet meer haalbaar.

WK EFFECT VOORAL IN Q3

Om het positieve effect van het WK Voetbal te meten, is het nog wat te vroeg. De start van het WK viel in Q2, maar de Duivelsgekte barstte pas in juli los. Om dat effect te evalueren moeten we dus nog even wachten tot de resultaten van Q3 bekend zijn.

In totaliteit laat foodservice in kwartaal 2 geen spectaculair resultaat zien. Dat heeft vooral te maken met de druk op het catering en het convenience kanaal.

BEDRIJFSCATERING ACHTERUIT, FASTFOOD VOORUIT

In catering is het vooral company catering dat klappen krijgt. Het mooie weer zorgt ervoor dat meer mensen beslissen om tijdens lunchmomenten buiten het bedrijf te eten. Dat kost bezoekers en omzet. Het aantal passagiers op vliegtuigen blijft op peil in Q2, maar er zijn er minder die ook effectief iets consumeren. Dat zorgt voor een daling in zowel bezoeken als besteding aan boord. De kleinere kanalen in catering blijven goed overeind. In quickservice resto zijn het opnieuw de frituren die achteruit gaan. Het lijken de fastfoodketens te zijn die daarvan profiteren. Daar groeit zowel het aantal bezoeken als de besteding.

LUNCH IN HORECA HERSTELT VOORZICHTIG

Uit de spreiding van het aantal bezoeken aan de horeca, is het aandeel in het laatste kwartaal tijdens de lunch licht gestegen met 2%. Echter volgt de besteding niet dezelfde tendens. De gemiddelde besteding aan een lunch ging bijna met één Euro achteruit.

ONTBIJT VAKER ON THE GO

Het ontbijt wordt vaker meegenomen om onderweg, thuis of elders te consumeren. Vooral bij convenience is de stijging  merkbaar. In dezelfde periode van vorig jaar gaf 64% van de bezoekers aan het ontbijt dat in een conveniencekanaal was gekocht, onderweg of elders te consumeren. Nu geeft 70% aan dat ontbijt onderweg of elders te consumeren. Dat er minder tijd is om het ontbijt ter plaatse te consumeren, blijkt tevens uit de mindset waarmee consumenten tijdens de ochtend een foodservice outlet bezoeken. Het aandeel consumenten dat tijdens het ontbijt voor een specifieke outlet heeft gekozen omdat men weinig tijd heeft (hurry mindset), is met 6% gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

CONSUMENTENVERTROUWEN ZWAK

Terwijl het weer voor een boost zou kunnen zorgen, zette het consumentenvertrouwen druk op de horecabesteding in Q2. Het tweede kwartaal van 2018 scoort zwak op gebied van consumentenvertrouwen. De indicator heeft bijna 1 jaar boven 0 gestaan, maar is in juni gedaald tot -3. Gezinnen zien hun financiële situatie ook de volgende maanden nog somber in. In tegenstelling tot het consumentenvertrouwen, doet het ondernemersvertrouwen het in Q2 2018 beter.

MINDER FALINGEN

Tot slot valt op dat het aantal faillissementen binnen horeca in de eerste 4 maanden van 2018 gedaald is tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Brussel is het aantal falingen dan weer gestegen. Van januari t.e.m. april 2018 waren er in Brussel 203 failliete horecazaken, terwijl in dezelfde periode vorig jaar 131. Het lijkt alsof de effecten van de geregistreerde kassa in Brussel pas nu voor het eerst voelbaar wordt in de faillissementscijfers. Wallonië moet nog volgen.

Downloads


TAGS

0 Comments