Kwartaalupdate Q2 2017

MOOI VOORJAARSWEER GEEFT BOOST AAN FOODSERVICE

Het tweede kwartaal van 2017 is er ééntje om in te kaderen! Zowel de omzet als het aantal bezoeken aan de Belgische foodservicemarkt zijn er opnieuw sterk op vooruit gegaan. In vrijwel alle kanalen en marktsegmenten is de positieve tendens voelbaar!

 

HOTELSECTOR OPNIEUW STERK IN DE LIFT

De hotelsector komt uit een heel moeilijke periode. Kwartaal 2 van vorig jaar was voor de sector de donkerste periode ooit in de nasleep van de terreuraanslagen. Maar zowel buitenlandse als binnenlandse toeristen hebben de weg naar de Belgische logiessector opnieuw gevonden. Maar ook andere subkanalen van horeca doen het goed in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Ook catering scoort over het algemeen positief.  Alleen in catering op het werk staan de kassatickets voor het eerst weer wat onder druk. In de zorg is er een geringe daling van het aantal bezoeken waar te nemen.

 

HERSTEL NA TERREUR, PASEN EN UITZONDERLIJK MOOI WEER

Dat het tweede kwartaal van 2017 er één is van een sterke groei, is vooral te danken aan drie belangrijke invloedsfactoren. Ten eerste is het vergelijkingskwartaal van vorig jaar een erg zwak kwartaal geweest. De terreuraanslagen trokken toen een zware streep door de rekening van de sector. Daarnaast was het voorjaar van 2016 ook op vlak van weersomstandigheden er eentje om snel te vergeten! Waar het voorjaar toen werd getekend door langdurige regen en koude temperaturen, is het voorjaar van 2017 er één geweest van veel zon en aangename temperaturen. De terrasjes hebben zo vroeg in het jaar nog nooit zo vol gezeten als in 2017. De drankensector heeft daarmee het zwakkere eerste kwartaal van 2017 meteen grotendeels goed kunnen maken. Tot slot speelt ook de toeristische kalender mee in het voordeel van Q2 2017. Pasen en de paasvakantie vielen dit jaar ook volledig in het tweede kwartaal, wat vorig jaar niet het geval was.

 

UITZONDERLIJKE VERLENGDE WEEKENDS

Verlengde weekends zijn belangrijk voor de sector. De weekends van Pinksteren en Hemelvaart werden gekenmerkt door uitzonderlijk mooi weer met zomerse temperaturen. Vooral de Kustregio kon rekenen op veel hotelreservaties en hoge aantallen dagjestoeristen.

Naar verwachting zal de positieve trend zich doorzetten naar het derde kwartaal. Het eerste deel van de maand juli kon opnieuw rekenen op dagen met veel zon en aangename temperaturen.

Downloads


TAGS

0 Comments