FOODSERVICE KRIJGT RAKE KLAPPEN IN Q1 VAN 2018
De foodservicemarkt heeft zware klappen gekregen tijdens het eerste kwartaal van 2018. Op hoofdniveau kregen zowel de horeca, catering als convenience het zwaar te verduren. Dat is vooral merkbaar wanneer we naar het aantal faillissementen, maar ook de bestedingen kijken. Eén van de mogelijke oorzaken zijn de weersomstandigheden. In 2017 waren er minder sneeuwdagen dan in 2018, het jaar dat afklokte op 13 dagen sneeuw. Daarenboven scheen de zon veel minder en bedroeg de gemiddelde temperatuur in februari slechts 0,8 °C terwijl dat in 2017 nog 6,1°C was. Een reden te meer voor veel mensen om of thuis te blijven, of zo snel mogelijk naar hun bestemming te reizen zonder tussenstops te maken voor een etentje, broodje, koffie of andere lekkernij.
AANTAL FAILLISSEMENTEN
In Q1 van 2018 waren er 17 meer faillissementen dan in Q1 van 2017 in horeca alleen. Een cijfer dat vooral te wijten is aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar het aantal faillissementen met 55 toenam in januari en februari 2018 ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Vlaanderen kende dan weer een lichte heropleving tijdens deze maanden. Bij de Vlaamse horecaondernemers daalde het aantal faillissementen in de eerste twee maanden van 2018 met 18, maar dat neemt niet weg dat het grootste aandeel faillissementen nog altijd te vinden is in het Vlaams Gewest.
VAARWEL ONDERNEMINGSVERTROUWEN? OF IS HET NET CONSUMENTENVERTROUWEN?
Het consumentenvertrouwen en ondernemingsvertrouwen gaan in 2018 niet hand in hand. Nochtans leek januari hoopgevend: het consumentenvertrouwen gaf toen een indicator van +4 aan, waardoor de piek van oktober opnieuw geëvenaard werd. Ook het ondernemingsvertrouwen kende een boost door af te sluiten met +1,7, een indicator die sinds 2011 al niet meer gehaald werd. In februari loopt het echter spaak: het ondernemingsvertrouwen stijgt tot +1,9, maar het consumentenvertrouwen daalt van een dikke +4 naar een schrale +1. Deze forse daling zorgt voor lichte paniek bij ondernemers, waardoor hun ondernemingsvertrouwen in maart van +1,9 naar een miezerige +0,1 keldert. Een spijtige zaak, want net op dat moment trekt het consumentenvertrouwen opnieuw aan.
ZWAARSTE VERLIEZER
Zowat alle kanalen binnen foodservice krijgen rake klappen tijdens het eerste kwartaal van 2018. Enkel twee kanalen kunnen het waarmaken om te groeien. De zwaarste verliezer tijdens Q1 blijken petrolshops te zijn. Daar waar iedereen dacht dat de toekomst van foodservice bij petrol relatief veilig was, en de sector ook alsmaar meer inzette op het belevingselement, lijkt dit in Q1 een nutteloze actie te zijn geweest. Foodservicebezoekers lieten petrol langs zich liggen en kozen opmerkelijk genoeg vaker voor andere segmenten binnen foodservice om geld te spenderen.
0 Comments