KWARTAALUPDATE PETROLSHOP MONITOR Q2 2018

BEZOEKEN AAN BELGISCHE TANKSTATIONSHOPS BLIJVEN DALEN

Het aantal bezoeken aan Belgische tankstationshops is in kwartaal 2 van 2018 opnieuw gedaald. Het mooie voorjaarsweer kon de neerwaartse spiraal niet keren, waardoor de voorbije drie opeenvolgende kwartalen nu op min komen te staan. In die algemeen dalende tendens in aantal bezoekers, is het aspect “tijd” een belangrijkere rol gaan spelen in de afweging om te stoppen bij een tankstationshop. Het zijn net de bezoekers met een gebrek aan tijd en met een “hurry” mindset, die loyaal zijn gebleven aan de shop en frequent zijn blijven kopen. In het tweede kwartaal bleek dat deze doelgroep alleen nog maar gegroeid is. Dat blijkt uit de Petrolshop Monitor die Foodservice Alliance ieder kwartaal publiceert. 

Tijdswinst is voor veel consumenten de belangrijkste reden om eten en dranken te kopen in een tankstationshop. Het tankstation ligt vaak op de route van en naar het werk of is vlakbij de woonplaats gelegen. Liefst 57% van de consumenten die iets te eten of te drinken hebben gekocht in de tankstationshop, geeft aan specifiek voor die shop te hebben gekozen omdat men weinig tijd had. Het aandeel bezoekers in deze ‘hurry’ mindset, blijft kwartaal na kwartaal stijgen.

VERGETEN BOODSCHAPPEN

Naast een gebrek aan tijd wordt ook de nood aan vergeten boodschappen belangrijker in de tankstationshop. Teken aan de wand is het aandeel bezoeken aan een tankstation, gelegen in een woonwijk. Dat aandeel is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. In het afgelopen kwartaal zijn 14% van de bezoeken aan een tankstation in België, bezoeken aan tankstations die gelegen zijn in een woonwijk. Van de shoppers die daar eten of dranken hebben gekocht, neemt 1 op 4 de producten mee om thuis of elders te consumeren. Dat aandeel zal de komende jaren naar verwachting alleen maar verder doorgroeien. De tankstationshop in woonwijken zal daarmee steeds meer de rol van buurtwinkel gaan vervullen. 

Downloads


TAGS

0 Comments