HET NIEUWE CONSUMENTENGEDRAG IN FOODSERVICE NA DE CORONA LOCKDOWN

Angst. Als we kranten en media mogen geloven, dan is dat het algemene gevoel wat vandaag bij ‘iedereen’ in de maatschappij overheerst. De angst om ziek te worden, de angst om financieel niet meer rond te komen of de angst om na de lockdown het gewone leven weer terug op te nemen. Dat corona er bij mensen moreel stevig inhakt, dat mag duidelijk zijn. Dat er angst is om opnieuw te gaan consumeren zal ook niemand ontkennen. Maar het wordt hoog tijd dat er nuance komt in dat verhaal. Die pessimistische beeldvorming verlamt iedere kans om de economie weer de wind in de zeilen te geven. Zo ook voor de horeca en bij uitbreiding de hele foodservicesector. Als we de berichtgeving mogen geloven, dan is de sector ‘dood’. Niemand wil nog op restaurant, niemand durft nog op café. Maar niks is minder waar!

Foodservice Alliance peilde de afgelopen dagen bij ‘de Belg’ naar de angst die hij/zij voelt om terug buitenshuis te gaan besteden van zodra dat weer (beperkt) mogelijk wordt. Niet alleen de attitude ten aanzien van horeca werd onderzocht, ook werd gekeken naar eten en drinken op het werk, onderweg in tankstations, etc…  

Het resultaat is bemoedigend!

Bijna 2 op 3 Belgen staat te popelen om weer te mogen besteden buitenshuis!  

Natuurlijk is er een deel van de bevolking die vandaag nog ‘angstig’ is en zich daardoor laat leiden. Maar wat opvalt is dat die 1 op 3 Belgen die vandaag aangeeft de meeste angst te ervaren om naar de horeca terug te keren, ook diegenen zijn die vroeger niet vaak naar de horeca gingen. ‘Heavy users’ daarentegen, keren de foodservicemarkt niet de rug toe. Dat blijkt overduidelijk uit dit onderzoek. Ze zullen zich in eerste instantie met respect een weg banen tussen de opgelegde regeltjes, maar zullen er alles aan doen om zo snel mogelijk weer aan te sluiten bij de gewoontes van hun leven in de tijd voor corona. Moraliserende vingers die ondernemers nu al waarschuwen en alvast aangeven dat ze zich beter gaan voorbereiden op ‘het nieuwe normaal’, moeten we daarom misschien nog even kalmeren.  De veerkracht van consumenten is enorm. Tenminste als het economisch niet te veel tegen gaat zitten. 

 

LEDEN VAN HET KENNISNETWERK VAN FOODSERVICE ALLIANCE KUNNEN HET RAPPORT DOWNLOADEN ALS ZE INLOGGEN! 

Downloads


TAGS

0 Comments