Het coronavirus & de impact op de Belgische horeca - UPDATE

FOODSERVICE BELGIE DREIGT MET 9 MILJARD TE KRIMPEN ONDER 1,5 METER MAATREGELEN

2020 wordt een foodservicejaar om snel te vergeten. Een maand geleden publiceerde Foodservice Alliance de eerste resultaten van haar analyses rond de impact van corona op de Belgische foodservicemarkt. Toen werd nog voorzichtig gesproken van een rampscenario waarbij de Belgische foodservicemarkt door 3 weken sluiting en een aanloop van 2 weken zo’n 1,2 miljard omzet zou verliezen. Er werd nog geen rekening gehouden met het horrorscenario dat ook de paasvakantie er mee in zou schieten… Maar zelfs dat is vandaag nog te optimistisch gebleken. 

4,3 MILJARD OMZETVERLIES BIJ LOCKDOWN TOT EIND MEI
Op basis van nieuwe berekeningen wordt verwacht dat bij een lockdown van de Belgische horeca tot eind april er 2,4 miljard omzet uit foodservice zal verdampen. Wanneer de horeca tot eind mei gesloten blijft, dan valt te vrezen voor een verloren omzet van in totaal 4,3 miljard Euro! Dat is 19% van de totale jaaromzet van de Belgische foodservicemarkt. 

ANDERHALVE METER MAATREGELEN LEIDEN TOT HORRORSCENARIO
En dan hebben we het alleen nog maar over het omzetverlies door de lockdown van de markt. Veel moeilijker, maar wel noodzakelijk is nu al te kijken naar het verwachte omzetverlies door de ingrijpende maatregelen die als een blok aan het been van de sector zullen blijven hangen. Voor de estimaties van dat verlies werd rekening gehouden met de voorwaarden van de 1,5 meter-economie waarin we dreigen terecht te komen. 

42% VAN DE JAAROMZET IN GEVAAR
Uit deze cijfers blijkt destemeer dat de na-effecten van corona wellicht nog negatiever zullen zijn dan de lockdown zelf. In dat scenario spreken we over een omzetverlies van 9 miljard euro, ofwel 42% van de totale jaaromzet in foodservice. Geen enkele sector is tegen zo’n dreun opgewassen. Een lockdown wordt dan een knock-out. Niet alleen voor horecazaken, maar voor vrijwel alle schakels in de keten. Vrijwel geen enkel bedrijf is in staat om zijn business model op zo’n korte tijd te hertekenen naar zo’n scenario. 

Downloads


TAGS

0 Comments