FOODSERVICE EVOLUTION REPORT

2022 WERD EEN RECORDJAAR, MAAR DRUK OP HORECA NEEMT TOE

 

De Belgische foodservicemarkt sloot 2022 af met een recordprestatie. Het totale bedrag wat aan eten en drinken buitenshuis werd uitgegeven schoot afgelopen jaar naar een ongeziene hoogte en overtrof zelfs het omzetniveau van het laatste pre-coronajaar 2019.

 

Uiteraard wordt de groei gedreven door menuprijsstijgingen. Maar ook het totale marktvolume evolueert opnieuw richting het niveau van 2019. Ook al halen we dat niveau nog niet, is het een uitzonderlijke prestatie. Ondanks alle onheilspellende berichten over de economische crisis en de besparende consument, rollen er nog steeds veel euro’s naar de buitenshuismarkt. En dat is bijzonder goed nieuws!

 

Nieuwe kanalen geven boost

Het bijna ‘explosieve’ herstel na afloop van de coronacrisis was vooral voelbaar bij de nieuwe foodservicekanalen. Het geld wat besteed werd tijdens events en festivals was ongezien. Maar ook de traditionele horeca presteerde sterk. Tot oktober werd record na record verbroken. Omzetten scheerden hoge toppen. Het uitzonderlijke zomerweer gaf extra wind in de zeilen.

 

Vooral jongeren blijven flink uitgeven

Medio november werden eerste tekenen van lichte druk waargenomen. De bezettingsgraad in hotels daalde en vooral het kanaal van fullservice restaurants noteerde vooral tijdens weekdagen opnieuw zwakke cijfers. Zijn het voortekenen van downtrading onder invloed van de economische malaise? Misschien! In ieder geval blijven jongeren flink geld uitgeven. Vooral dan aan luxe in het gemakskanaal. En ook delivery blijft goed op peil. 2023 wordt zonder meer een boeiend jaar!

 

Alle analyses en trends over de Belgische foodservicemarkt ontdekken?

Download dan nu het FOODSERVICE EVOLUTION REPORT

 

BONUS: naast het rapport (in pdf) kan u ook een Excel bestand downloaden met alle data over de verschillende marktkanalen!

Downloads


TAGS

0 Comments