In de wereld van horeca en foodservice is het de gewoonte om bij het naderende einde van de zomervakantie een eerste échte balans op te maken van wat het jaar tot hiertoe heeft gebracht. De zomer en vooral het late voorjaar (mei/juni) geven voor ondernemers vaak al een betrouwbare indruk van hoe het resultaat er aan het einde van het jaar zal komen uit te zien. Maar dit jaar durft geen ziel zich hieraan te wagen. Het blijven barre tijden. Voor ondernemers, maar ook voor hun toeleveranciers, de groothandels, en voor producenten die hun business moeten bouwen in de wereld van de buitenshuisconsumptie. Nochtans heerste half juni weer een licht optimisme in de foodservicemarkt. Nadat de lockdown begin juni werd opgeheven, leek de markt zich verbazend snel te herstellen. Een aantal kanalen presteerden opnieuw boven (de bijgestelde) verwachting en consumenten trokken weer enthousiast de portemonnee open. De Foodservice Barometer die bezoeken en besteding zorgvuldig monitoren, schoten als een pijl omhoog. Vermoedelijk wel een stukje ‘inhaalgedrag’ of compensatie van de lange tijd ‘huisarrest’, maar toch. Iedere sprankel hoop is welgekomen!
KORTE DUUR
Bijzonder jammer dat het optimisme van korte duur was. Toen in juli de maatregelen opnieuw werden verscherpt en de media haar rol van bangmaker opnieuw voortreffelijk speelde, was de markt terug bij af. In mei en juni bleef er van de Belgische foodservicemarkt nog maar amper een kwart over van wat we normaal van die maanden zouden mogen verwachten. Door het relatief snelle herstel herwon juni ongeveer terug tweederde van zijn normale omzet. Om dan in juli opnieuw terug te vallen tot ongeveer de helft van de gangbare omzet in die maand.
NUANCERING
Dat de Belgische foodservicemarkt over de eerste 7 maanden van 2020 intussen voor meer dan 40% van haar normale omzet kwijt is geraakt, doet zelfs minder ernstig lijken dan wat het in werkelijkheid is. Het is een cijfer wat uitgaat van gemiddelden over alle kanalen heen. Hier en daar zijn er nog clusters te vinden die over die periode nog redelijk overeind bleven (zoals bv. petrolshops), maar over het algemeen hakt corona erin met de botte bijl. Ook tussen stad en platteland zijn er ingrijpende verschillen waar te nemen. Waar foodservice in steden de afgelopen jaren aan een steile opmars bezig was en het platteland het steeds moeilijker kreeg, blijkt corona dat compleet om te gooien. In vrijwel alle steden blijft het kommer en kwel. Vooral in grootsteden – die het in belangrijke mate moeten hebben van zakelijk cliënteel en internationale toeristen kleuren de cijfers bloedrood. Een stad als Brugge ontvangt jaarlijks zo’n 9 miljoen toeristen. Tot op vandaag blijven de straten er leeg, op een handvol Belgen, bezig aan hun ‘staycation’ en een handjevol Nederlanders, Duitsers en Fransen na. Als het internationale toerisme niet meer op gang trekt dit jaar – wat te verwachten valt – dan zal Brugge het dit jaar moeten stellen met nog zo’n 800.000 toeristen. Dat is nog geen 10% van het normale quantum. Voor de horeca in zo’n stad is dat zonder meer moordend.
STUNTELIG
Intussen schrijven we augustus. Een heel bijzonder gevoel overheerst. Incoherentie in de geldende coronamaatregelen en de op zijn zachtst gezegd ’stuntelige’ communicatie ondermijnen intussen elk draagvlak bij de ‘vermoeide’ bevolking. De discrepantie tussen wat nog mag en de reden waarom we veel andere dingen niet meer mogen, gaapt als een megakloof. De aanhoudende dubbelzinnige communicatie over grote en kleine, vaste en wisselende bubbels en de kakofonie bij politici en virologen over mondmaskers. Wie kan nog volgen? Het resultaat laat zich raden. Uit onderzoek van UGent blijkt dat amper een derde van de bevolking nog gemotiveerd is om de coronamaatregelen op te volgen. Terwijl de angst voor het ‘extreem-dodelijke’ virus er de voorbije maanden toch hard is ingeduwd.
Ondertussen leggen we grote delen van de horeca en de foodservicemarkt quasi lam en zijn doeltreffende ondersteuning voor ondernemers in moeilijkheden stilaan aan het opdrogen. Met een wegglijdend economisch vertrouwen zullen het aantal faillissementen en het jobverlies in het najaar naar alle waarschijnlijkheid exploderen.
Foodservice Alliance publiceert hierbij een nieuw rapport met een update van de meest recente ontwikkelingen in de Belgische foodservicemarkt. Een rapport met schrikbarende cijfers, maar vooral ook met veel nuancering. Want die blijkt meer dan ooit nodig te zijn in het ongeziene mediagewoel!
Leden van het Kennisnetwerk van Foodservice Alliance kunnen het rapport hieronder downloaden:
0 Comments