4 op 10 horeca-ondernemers is technisch failliet tegen eind 2020

Extra overheidsmaatregelen zijn volgens Foodservice Alliance cruciaal om 85.000 jobs te redden

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus is de Belgische horecasector tijdens de eerste 7 maanden van 2020 niet minder dan 41% van haar markt kwijtgeraakt. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van kennisnetwerk Foodservice Alliance. “De helft van de horeca-ondernemers heeft al overwogen zijn of haar zaak te sluiten”, zegt directeur Gert Laurijssen. “4 op de 10 horeca-ondernemers is tegen eind 2020 ook effectief technisch failliet als er geen extra steun van de overheid komt.”

Foodservice Alliance deed in augustus een grote bevraging bij 800 horeca-ondernemers. De resultaten van die studie geven een deprimerende schets van de situatie waarin de horeca en bij uitbreiding de hele foodservicemarkt zich bevindt.

In de eerste 7 maanden van 2020 is de Belgische horeca al 41% van haar markt kwijt. 1 op 10 zaken is nog niet terug open. En 1 op 5 ondernemers draait nog steeds minder dan een kwart van zijn normale omzet.

 

Moraal horeca-uitbaters op een dieptepunt

In april, midden in de lockdown, dacht 18% van de ondernemers dat hun zaak niet meer te redden zou zijn. Uit de meest recente bevraging van augustus geeft al 27% van de ondernemers aan dat hun zaak zo goed als zeker niet meer te redden valt.

1 op 5 kan de pandhuur niet meer betalen, 17% kan de lonen van het personeel niet meer betalen, 82% kan geen noodzakelijke investeringen meer doen en 1 op 3 kan zijn verplichtingen ten aanzien van de overheid en de banken niet langer nakomen.

Gert Laurijssen: “De helft van de horeca-ondernemers heeft al overwogen om de handdoek in de ring te gooien en hun zaak stop te zetten. De moraal bij ondernemers bevindt zich vandaag op een dieptepunt. De overheid is de sector in het begin van de crisis al bijgesprongen met steun zoals een btw-verlaging voor de horeca en horecacheques. Maar die missen grotendeels hun effect. Met horecacheques worden consumenten geholpen, niet zozeer de sector. De btw-verlaging is vooral een hulp geweest voor bedrijven die hun omzet nog relatief op peil hebben kunnen houden, terwijl het vooral de ondernemers zijn die veel omzet verloren hebben die dringend extra steun nodig hebben.”

 

Dringend extra ademruimte nodig

Uit een analyse die Foodservice Alliance liet maken door bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat al vóór het uitbreken van het Coronavirus 1 op 5 horecaondernemers in de problemen zat. Vandaag is 4 op 10 horecabedrijven tegen het einde van dit jaar technisch failliet, tenminste als de overheid geen extra steun meer voorziet.

Gert Laurijssen: “De politiek lijkt vandaag voorbij te gaan aan de historiek van de horecasector. Deze markt heeft van oudsher een vrij grote ‘onderbuik’ van slecht renderende ondernemingen. Al voor het uitbreken van het virus zaten in de horecasector naar verhouding meer bedrijven in de problemen dan in andere sectoren. Dat komt omdat horeca heel arbeidsintensief is en door het niet afstemmen van de fiscaliteit, de overheid ze de kans ontneemt om duurzaam te groeien. Wanneer die knelpunten niet worden aangepakt, dan kan je met extra steun tijdelijk wel wat problemen corrigeren, maar eens die wegvallen, dan bots je terug op die keiharde realiteit.”

 

85.000 jobs in gevaar

Door de Coronacrisis dreigen tegen het einde van het jaar in de horecasector 85.000 jobs op de tocht te komen staan. Om bedrijven te redden die voor de crisis nog gezond waren, is 800 miljoen euro extra steun nodig. Het wordt hoog tijd dat voor de horeca de oefening wordt gemaakt hoe de sector structureel, los van corona, beter kan gestut worden. Er moet dringend meer ademruimte komen!

Leden van het kennisnetwerk van Foodservice Alliance kunnen het volledige rapport downloaden:

Downloads


TAGS

0 Comments