Op 9 april nodigde FSA haar KMO-leden uit om van elkaar te leren hoe je kan winnen in foodservice. In een van de prachtige gerenoveerde gebouwen van de Landloperskolonie in Hoogstraten, werden we culinair verwend door het Zouterover-team. Op het programma stonden enkele interessante keynotes met een doorlopend walking dinner. Gert van Foodservice Alliance bracht iedereen up to speed over de huidige markt, daarna volgden Caroline van Bon Mush, Daniël Limneos van Yungo, Maxime Willems van Proef!, Aelbrecht Van Damme van The Harbour en Bart Buyse van Izy Coffee. Sven Nys betrad als laatste het podium en stuurde iedereen voldaan huiswaarts. Ondanks het mindere weer was het een leerrijke en gezellige dag, met enorm lekker eten als kers op de taart.
Onderaan de pagina kan je de presentaties van alle keynotes downloaden!
Gert van FSA neemt de markt onder de loep
Gert beet de spits af en gaf als eerste een kort woordje uitleg bij de uitstekende setting van de dag. De Landloperskolonie is sinds 2021 Unesco Werelderfgoed en huisvestigde nog tot 1993 echte ‘landlopers’, mensen aan lager wal die in Hoogstraten een tweede kans kregen. Intussen wordt het domein ingezet voor allerlei toeristische en educatieve doeleinden. In afwachting van het verjaardagsfeest op 15 juni, blikte Gert al een beetje terug op 15 jaar FSA. Daarbij bedankte hij de aanwezigen voor hun jarenlange loyaliteit. In een kennisnetwerk van zo’n 280 leden, gaande van multinationals tot outlets, zijn KMO’s van levensbelang. Innovatie binnen de sector groeit namelijk voort uit ondernemers die op eigen kracht iets uit de grond stampen. Gert benadrukte dat het verschil tussen zij die het niet halen en zij die doorbreken, vaak neerkomt op een bepaalde mentaliteit; een winnaarsmentaliteit. En met klagen kom je nergens. Maar zelfs met de correcte ingesteldheid hebben ondernemers altijd nood aan de juiste informatie. In die geest bracht Gert daarom kort het afgelopen kwartaal in beeld en besprak onder andere de bezoekerspenetratie en consumentengedrag in de eerste maanden van 2023.
Caroline Vercauteren van Bon Mush over haar uitdagingen als ondernemer
Caroline Vercauteren nam als eerste gastspreker het woord. Zij gaf haar unieke kijk op ondernemerschap als ex-apotheker die een succesvol vleesverwerkingsbedrijf als BonRill omvormde naar een plant-based business. Aan de geboorte van BonMush ging heel wat tumult vooraf. In de eerste plaats moest Caroline opboksen tegen de verwachtingen van het thuisfront. Later botste haar ambities met de eigenaars van BonRill, tevens haar schoonouders, die haar plan te gewaagd vonden. Caroline liet het niet aan haar hart komen en bewees wat ze in haar mars had. Omringd door een ervaren team brengt ze vandaag met BonMush een scala aan veggie-spreads op de markt op basis van oesterzwammen. Haar succes heeft ze voor een groot deel te danken aan haar doorzettingsvermogen. Ze is het schoolvoorbeeld van een ondernemer die niet bij de pakken blijft zitten wanneer een idee initieel weinig wind in de zeilen krijgt. In 2021 werd ze dan ook verkozen tot vrouwelijk onderneemster van het jaar door Markant vzw, UNIZO en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Ze benadrukte dat haar succes onmogelijk was geweest zonder de steun van enkele sleutelfiguren op haar pad; haar echtgenoot, haar ouders, haar schoonouders en haar team. Dankzij hen sloeg Caroline erin om de geest van BonRill te bewaren en tegelijkertijd het roer om te gooien.
BonRill transformeren naar BonMush was écht geen gemakkelijke opgave
Daniël Limneos van Yungo over disruptive marketing
Na een lekker hapje tussendoor, was het tijd voor Daniël van Limneos om de aanwezigen in te wijden in de wereld van disruptive marketing. Dat deed hij vanuit zijn expertise als zaakvoerder bij Yungo, maar ook als amateur-bodybuilder. Hij trok parallellen tussen twee werelden die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Maar een bodybuilder word je niet op één dag, net zoals je bedrijf niet na een week aan marketingcampagne zomaar meer naamsbekendheid krijgt. Daniël kwam de groep overtuigen dat je in een wereld tjokvol reclame, moet durven disruptief te zijn. Want anders val je als bedrijf simpelweg niet meer op in de hedendaagse markt. Aan de hand van enkele principes legde Daniël uit hoe Yungo bedrijven kan helpen om de zaken anders te bekijken. Dat bleek toch wel de rode draad in het verhaal van disruptive marketing: hoe kan je een product op een unieke manier in de markt plaatsen? Vanuit het publiek kwamen vragen over het effect van disruptive marketing. Is het niet gevaarlijk om bijvoorbeeld sarcastische humor te gebruiken in je communicatie als bedrijf? En wat als consumenten vergeten dat het Tiktok-filmpje met jouw product erin, effectief rond jouw product draait? Daniëls antwoord sloot perfect aan bij het begin van zijn keynote: gewoon durven. Zolang de naam van je bedrijf of je product zich ergens ‘in de grijze massa van de consument’ bevindt, zit je goed.
Om eruit te springen als bedrijf moet je soms tegen schenen durven schoppen
Maxime Willems van Proef! over het zijn food incubator
Maxime van Proef! opende zijn keynote met een op het eerste gezicht deprimerende vaststelling: “ooit gaan we allemaal dood”. Als gediplomeerd bioloog beseft hij dat als geen ander. Ook bedrijven zijn hetzelfde lot beschoren, poneerde hij. Een bedrijf heeft volgens Maxime een groeifase, een hoogtepunt en uiteindelijk een periode waarin de zaken minder gaan. Met Proef! Wil Maxime een partner zijn voor bedrijven die zich in de eerste groeifase of het dipje bevinden. Dat doet hij vanuit zijn laboratorium te Schellebelle, waar zijn team producten klaarstoomt voor een (her-)lancering. Maxime benadrukte dat mensen bij hem kwamen aankloppen op zoek naar oplossingen voor een probleem. Die oplossingen worden ontwikkeld in de food incubator waar onder andere de dumplings van Davai en de mocktails van The Mocktail Club al de revue zijn gepasseerd. Er wordt gewerkt aan smaakprofielen maar evengoed kijken Maxime en zijn team naar het strategische plaatje. Tijdens de keynote demonstreerde hij wat het betekende om out-of-the-box te denken met enkele interactieve momenten. Een rode draad in het verhaal van Maxime was de nadruk op een veranderende wereld. Een wereld waarin minder vlees en minder alcohol gedronken zal worden. Hij verwees naar de samenstellinge van zijn klantenbestand; daar zitten voornamelijk innovators tussen die inzetten op veggie en non-alcohol.
Wij hebben enorm veel klanten in het veggie of non-alcohol segment
Aelbrecht Van Damme van The Harbour over stapelfinanciering
Toen Aelbrecht Van Damme enkele jaren geleden begon als ondernemer, kon hij vrij makkelijk aankloppen bij de bank om een zakenlening aan te vragen. Die tijd is voorgoed voorbij, verzekerde Aelbrecht. Wie vandaag op zoek is naar financiering voor een project moet meerdere kanalen aanspreken. Volgens Aelbrecht is het niet zo dat de traditionele manier niet meer werkt, het is alleen een pak moeilijker. Voor The Harbour helpt hij ondernemers om het juiste pad te bewandelen; de weg van stapelfinanciering. In tegenstelling tot traditionele split in financiering (25% eigen inbreng, 75% van de bank) is stapelfinanciering gestoeld op het idee dat funding uit verschillende lagen bestaat. Kijk naar je eigen inbreng, dan eventueel naar die van je vrienden of familie of misschien kan je een deel via crowd funding bij elkaar halen? Aelbrecht zei het verschillende keren maar hij houdt niet van de term ‘alternative funding’ om bankloze financieringscampagnes te omschrijven. Het is simpelweg de realiteit. Maar dat soort financiering vergt iets meer moeite van de ondernemer. Zomaar een week op voorhand bij Aelbrecht binnenwandelen, werkt volgens hem echt niet. Aan het einde van zijn keynote kondigde Aelbrecht de volgende spreker aan. Een ondernemer die hij aanhaalt als ambassadeur voor die nieuwe visie op funding.
Zoek nooit naar funding met het mes op de keel
Bart Buyse van Izy Coffee over crowd lending
Enkele jaren geleden keerde Bart Buyse terug van een wereldreis, klaar voor het ondernemerschap. Voordien had hij zich bewezen in de corporate wereld maar in 2018 was het dus tijd voor iets anders. In zijn keynote vertelde Bart het verhaal van zijn Izy Coffee. In het buitenland had hij gezien hoe populair koffiebars geworden waren en in België lag die markt nog volledig open. Hij opende zijn eerste filiaal onder de brug aan het station van Izegem en intussen zit Izy aan 13 filialen op Triple A-locaties in de grotere Vlaamse steden. De ambitie is om dat aantal op korte tijd te verdubbelen. Bart deed uitgebreid uit de doeken hoe hij dat klusje voor mekaar heeft gekregen en benadrukt daarbij het belang van zijn businessplan. Zijn zorgvuldig uitgekiende plan liet hem toe om op korte tijd op te schalen doormiddel van, onder andere, crowd funding. Zo ging Izy van een turnover van iets meer dan 300 000 euro in 2020, naar bijna 2 miljoen in 2022. Bart is een exponent van nieuw ondernemerschap; via alternatieve manieren op korte tijd de nodige financiering inzamelen, en met een duidelijk business- en marketingplan een positieve cashflow opzetten.
Mijn kerncompetentie? Mensen overtuigen dat een investering in mijn product voor iedereen meerwaarde biedt
Sven Nys over winnen
De dag stond in het teken van winnen, maar draaide ook deels rond stemmen buiten foodservice aan het woord laten, op zoek naar inspiratie. De laatste spreker van de dag vormde dan ook het perfecte sluitstuk. Sven Nys kwam praten over waarom zijn successen in het veldrijden hem gemaakt hebben tot wie hij nu is. Een toegewijde vader, een coach, maar niet in het minst een succesvol ondernemer. Sven haalde verschillende anekdotes aan uit zijn roemrijke carrière en illustreerde waar het fout had kunnen gaan. Om dan de link te leggen met zijn ondernemerschap van vandaag, waar succes vaak afhangt van heel veel kleine dingen correct uit te voeren. Een inspirerend verhaal en opnieuw een voorbeeld van hoe winnaars anders durven denken. Anders durven denken; misschien was dat wel de belangrijkste take-away van de dag.
Wie hier vandaag aanwezig is, zit volgens mij al in het winnende team
Smaakt dit naar meer?
Foodservice Alliance organiseert talrijke events en channel experience days doorheen het jaar waar de toekomst van foodservice centraal staat.
Wil u graag deelnemen aan een van onze volgende events? Klik dan hier.
0 Comments