TERUGBLIK NATIONAAL FOODSERVICE CONGRES 2017

Datum: 
23 Nov 2017 - 12:15

Gisteren vond wederom een topeditie plaats van het Nationaal Foodservice Congres van Foodservice Alliance. Na een bezoek aan Horeca Expo te Gent konden de deelnemers genieten van een lunch op de trendy fast casual market, waar de deelnemers de kans kregen verschillende ondernemers te ontmoeten en hun buitengewone producten te proeven.

FOODSERVICE IN BELGIE

Na de lunch volgde een boeiende namiddag met een indrukwekkende line-up van sprekers uit alle schakels van de keten. Daarnaast presenteerde Gert Laurijssen de nieuwste marktontwikkelingen van het afgelopen jaar. Zo blijkt dat de Belgen dit jaar 20 miljard euro zullen uitgeven aan buitenshuisconsumptie, liefst 3,8 procent meer dan vorig jaar. In 2008 kreeg de sector van de foodservice een flinke klap: door de crisis hield de Belg zijn portefeuille op zak. De voorbije twee à drie jaar was er al sprake van een kleine stijging, maar nu is er echt wel sprake van structurele groei. De eetgelegenheden kregen niet alleen 5,5 procent meer bezoekers over de vloer, die consumenten besteedden ook 3,8 procent meer.

FABRIKANTEN IN FOODSERVICE

Het eerste debat  dat plaats vond werd gevoerd onder leiding van Cath Luyten met verschillende CEO’s: Xavier Rombouts van Rombouts Koffie, Gil Dumarey van Délifrance en Paul-Emmanuel Vanreusel van Vanreusel Snacks. Het afgelopen jaar zijn voedselfabrikenten regelmatig in slecht daglicht komen te staan, zo waren er de wanpraktijken in de slachthuizen en de fipronil crisis. Tijdens het debat werden topics behandeld zoals bedrijfsethiek als grote producent en het fenomeen ‘love brands’.

DE TOEKOMST VAN DE FOODSERRVICE GROSSIER

Ook de grossiersmarkt kan niet ontbreken op Het Nationaal Foodservice Congres. Oprichter van Horeca Totaal, Roderick d’Hoore, ging een open gesprek aan met Gert Laurijssen over zijn visie op de toekomst en over de uitdagingen in de foodservice groothandelsmarkt.

DE DISRUPTORS VAN DE MARKT

Naast de vaste waarden in de markt kwamen ook de echte disruptors van het moment aanbod. Zo brachten Charles Van Haverbeek (UberEATS) en Hans Van Den Bosch (The Food Truck Company) hun visie op de toekomst van buitenshuisconsumptie en delivery.

HORECAONDERNEMERS VAN DE TOEKOMST

Ook verschillende horecaondernemers (Jerry Vandermeulen oprichter Manhattn’s , Peter Van Praet oprichter Bavet, Frederik Goossens oprichter Poule & Poulette) debatteerden over de witte kassa, de fast casual trend en het ondernemen in de Belgische horeca. Hans Van Gunderbeeck (oprichter Horecafocus) nam de digitalisering van de sector grondig onder de loep en pleitte voor digitalisering als key tool voor de professionalisering van de Belgische horeca.

Tot slot bracht Jempi Moens (CEO Fresh Forward) een inspirerende presentatie over de veranderende consument en hoe men deze kan bereiken.

Downloads


TAGS

0 Comments