Terugblik: Nationaal Foodservice Congres

Datum: 
17 Nov 2020 - 10:00

PAST, PRESENT, MAAR BOVENAL FUTURE

 

Het Nationaal Foodservice Congres startte dinsdagochtend voor eens niet in een barstensvolle koepel van Flanders Expo. Maar liefst 800 professionals hadden zich op voorhand geregistreerd voor deze digitale editie van het Nationaal Foodservice Congres! Stipt om 10 uur begon het congres met een filmpje van het jaaroverzicht van 2020. De toon was meteen gezet voor een boeiend en gevarieerd programma, waarin de vele panelleden hun toekomstvisie deelden.

 

 

VERWINKELING EN BEZORGING TE ONTHOUDEN THEMA’S IN FOODSERVICE 

Het was opnieuw VRT journalist Lieven Van Gils die de rol van gastheer opnam. Voor het tweede jaar op rij mocht hij aan de kop van de tafel een hele reeks boeiende gasten ontvangen. Na een inleidend gesprek met Gert Laurijssen, ging Lieven in gesprek met Johan Albrecht, professor economie aan de Ugent. Wat is de economische situatie en veerkracht in België? Wat is het verschil in aanpak in ons land met die van andere landen en waren de steunmaatregelen voor de horeca voldoende en effectief?

 

Daarna namen Ludo Geurden, nationaal voorzitter van HORECA Vlaanderen en Steven Droogers, voorzitter van BECAS, plaats aan tafel. Eventcatering en de logiesector behoren tot de zwaarst getroffen sectoren binnen de foodservicemarkt. De term ‘verwinkeling’ passeerde al voor de eerste keer de revue.

 

Tussendoor gaf Gert Laurijssen telkens live een update van de marktcijfers van alle subkanalen binnen de Belgische foodservicemarkt.

 

Een nieuw panel met ondernemers David Claeys (Otomat en True Agency), Wim Van der Borght (serie-ondernemer met 18 horecazaken) en Vincent Messiaen (CEO van grossiersgroepering Restofrit) schoof mee aan tafel. Ze gaven onder andere hun ervaring mee hoe ze als ondernemer 2 lockdowns overleven en hoe ze hun personeel geconnecteerd houden met hun zaak. Tussendoor werd gepolst bij de kijkers wat zij verwachten van de consument. Zullen zij meer of minder op restaurant gaan eenmaal de crisis gaat liggen? Iets meer dan de helft verwacht dat men even vaak de horeca zal bezoeken en nog eens 33% verwacht dat met net meer de horeca zal aandoen. Deze positieve tendens verwachtte de panelleden eveneens. Vincent gaf zijn mening op de grossier van de toekomst en hoe hun klanten bijstaan in deze moeilijke periode.

 

Digitalisering heeft in het horecalandschap een ongekende versnelling gekend sinds de eerste lockdown. Onderdeel van deze versnelling is delivery en nieuwe concepten zoals de befaamde ‘dark kitchens’. Daniel Comptdaer (Deliveroo) en Matthias Laga (Eat Casper) vervoegden het trio aan tafel en gingen dieper in op de mogelijkheden en complementariteit van de delivery sector met die van de gekende hospitality.

 

Na de break stak Lieven van wal met het groeikanaal van de voorbije jaren. Fast casual en Quick Service zijn steevast de winnaars na elke crisis. Downtrading bleek bij elke voorgaande crisis telkens de tendens te zijn . Kevin Derycke (Burger Brands) en Wim Ballieu (Balls & Glory) zijn misschien geen fan van de term, maar zien de markt in hun kanaal wel steeds verder groeien. Omnichannel is voor beiden dan ook cruciaal. Wel moeten beide toegeven op dit moment geen winnaar te zijn.
Dat kan eveneens gezegd worden van de spelers in het laatste debat. Bedrijfscatering heeft het niet onder de markt vandaag. Vast staat dat iedereen ook in de toekomst meer van thuis uit zullen werken. Toch zien Bart Matthijs (Compass Group) en Maxime Mintiens (Sodexo) als grote cateraars een mooie toekomst voor hen weggelegd. Dit werd beaamd door Nicolas Verellen (Midori) en Stephane Ronse (Canteen by Foodbag) die als speedbootjes de cateringmarkt recent betraden. Flexibiliteit wordt key de volgende jaren in de cateringmarkt en hierbij zal de verwinkeling en bezorging zeker een rol gaan spelen!

 

Afsluiten werd met dezelfde set-up gedaan als bij de start van het congres. Zo namen Gert Laurijssen en professor Albrecht opnieuw plaats aan tafel om samen met Lieven een round-up te maken.

 

Kon u er niet bij zijn afgelopen dinsdag? 
Dan kunt u als lid hier de hand-outs van de gastsprekers bekijken!
 

 

Downloads


TAGS

0 Comments