TERUGBLIK: MASTERCLASS – PACKAGING 2.0 IN FOODSERVICE

Datum: 
12 Sep 2023 - 10:00

In de fantastische locatie De Hoorn in Leuven waren 80 enthousiaste leden van FSA verenigd voor de Masterclass Packaging 2.0 in foodservice. Een boeiende dag rond actuele ontwikkelingen op vlak van verpakkingen in foodservice.

 

Sofie Van Doninck & Philippe Lesage van EY namen ons mee in de Europese wetgeving. Wat zijn de verschillen tussen de lidstaten en wat is de impact en het verschil tussen de taks & bijdragen?

 

Over de Green Deal werd al veel geschreven. Sarah Risch van OVAM verduidelijkte voor ons wat de Vlaamse Green Deal Anders Verpakt concreet omvat. Het doel is om extra aandacht te besteden naar de vermindering van overtollige en eenmalige verpakking en verpakkingsafval.

 

Prof. Karine Van Doorsselaer van de Universiteit Antwerpen loodste ons met veel energie door het Butterfly model circulaire economie en benadrukte nogmaals het belang van ketensamenwerking & systeemdenken (oa PAAS) waarbij ze voorbeelden van 'greenwashing'  niet uit de weg ging.

 

Pack4Food gidste ons door de relatie food & verpakking alsook de gelaagdheid ervan: duurzaam, functioneel & convenience. An Vermeulen bracht ook een volgend topic in het debat nl 'food safety'.

 

Met de stem van Sir David Attenborough & Barack Obama op de achtergrond stelde Filip Fransen van de wereldspeler deSter ons de vraag: re-use/duce/cycle? Het was duidelijk dat elke 'use case' anders is m.a.w. '1 size doesn't fit all'.

 

'En wat betreft communicatie & design?' vroeg Patrick De Grande. De kracht van een verpakking alsook de storytelling (ook rond sustanaibility') werd op scherp gezet. Quatre Mains inspireerde ons met internationale voorbeelden.

 

FSA geeft ook consequent een podium aan beloftevolle startups. Laurent Moyersoen van ClimateCamp  bracht in het kader van ESG reporting & impact als bedrijf het meten van scope 3 (>80% F&B companies) onder de aandacht ifv actie. Verpakking weegt daarin zwaar door.

 

We sloten af met drie concrete cases Meiko Group (David Jacobs), Domino’s Pizza (Sam Michielsen) en Ecofest (Stijn Lambert).

Downloads


TAGS

0 Comments