Terugblik: Channel Experience Day - Etnic Foodservice

Datum: 
2 Mar 2023 - 10:00

 

Afgelopen donderdag 2 maart stapte Foodservice Alliance met haar leden food market Wolf binnen voor de eerste Channel Experience Day van 2023. Het werd een boeiende dag vol vernieuwende inzichten omtrent etnic foodservice. Een 60-tal beslissers uit de sector kwamen samen om in een prachtige setting te luisteren naar enkele interessante sprekers, lekker te tafelen en te genieten van centrum Brussel. De dag stond volledig in het teken van etnic foodservice; een segment van de markt dat stilaan volwassen wordt. Dit groeiende segment binnen foodservice blijft voor velen een bron van verwarring. Op deze Channel Experience Day werden issues getackeld zoals halal-certificatie, communicatie rond halal en consumentenvertrouwen.  

 

Food Market WOLF

 

Gert Laurijssen en Olivier Minne beten de spits af en bedankten Sebastiaan Van de Voorde voor de gezellige ruimte als decor van de dag. Niet zomaar een opgewaardeerde meeting room met lampionnetjes, maar een space die creativiteit en kunst ademde, met verwijzingen naar het vorige leven van het gebouw als bank. De food market zelf ligt in hartje Brussel en biedt een breed scala aan culinaire ervaringen. Het omvat meer dan 16 voedselstands, elk met hun eigen specialiteiten en sfeer. Van verse oesters en sushi tot Mexicaanse burrito's en Belgische frietjes, er is voor elk wat wils. Wolf is een plek die moderne foodservice in België belichaamt; een betere context om te netwerken is er niet.  

 

Fevzi Yilidirim van Belchicken

 

Fevzi Yildirim nam als eerste spreker uit het Foodservice Alliance kennisnetwerk het woord. Als PHD in Business ging hij enkele jaren geleden de uitdaging aan om als CEO BelChicken te laten doorgroeien in België. Bij BelChicken kon hij zijn theoretische kennis in de praktijk omzetten; en met succes. BelChicken groeit enorm! Niet alleen in de breedte, maar ook aan data-analyse, receptontwikkeling en nieuwe concepten ontbreekt het niet. Fevzi bracht zijn verhaal met flair maar evengoed met keiharde data. Hij vergeleek onder andere de Europese fried chicken markt met die van de VS en duidde het publiek op de mogelijkheden. Die mogelijkheden zal BelChicken in 2023 extra in de verf zetten met hun Matters-marketing campagne. Aan ambitie is er in ieder geval geen gebrek. Fevzi blikte vooruit op drive-through formules, BelCafé en gaf zijn visie op franchising. Het was een talk tjokvol informatie en dat weerspiegelde zich in de vragenronde. Onze leden vroegen met nieuwsgierigheid naar BelChicken’s aanpak op vlak van marketing, communicatie en uiteraard, het halal-aanbod.  

 

Hasan Teker van Teker Group

 

Dan was het tijd voor Hasan Teker om de groep toe te spreken. Als jongste telg uit een familie van het kippenbedrijf Teker Group, vertelde hij het ontstaansverhaal van zijn bedrijf. Hasan legde uit hoe een klein bedrijf uit Willenbroek, met veel tegenslagen onderweg, uitgroeide tot een producent met een omzet in de miljoenen, 49 personeelsleden en een fabriek van 4500 vierkante meter. De jonge ondernemer keek ambitieus de toekomst tegenaan. Met Teker Group wil hij kip bezorgen van pretparken tot restaurants. En ook hun diepvrieslijn gaf Hasan de nodig aandacht. Als afsluiting van zijn keynote haalde hij de vries-vers producten van Teker aan. Hasan beweerde dat de diepvrieskip van Teker qua smaak de verse alternatieven op de markt overstijgt. Zijn boude uitspraak ontketende nogmaals een geanimeerd back-and-forth onder de leden.  

 

Dan was het tijd voor lunch. Na een voormiddag vol netwerken en debat, schoven de leden maar wat graag aan bij het buffet. Het was een buffet dat helemaal in het teken van etnic stond met gerechten uit de Oost-Afrikaanse keukens.  

 

Alladin Zeidan van King Ribs

 

Alladin Zeidan van King Ribs trok de boel weer op gang. Zijn keynote stond in het teken van de kwaliteit van zijn product, premium ribs, en hoe hij die kwaliteit probeert te garanderen zelf als snelgroeiend concept. Net als bij BelChicken wordt er niet openlijk gecommuniceerd over hun halal-statuut. Alladin benadrukte ook dat het grootste deel van zijn cliënteel niet-moslim is, anders dan bij gelijkaardige concepten. Met King Ribs richt hij zich vooral op mensen die op vrijdagavond willen genieten van een premium takeaway-product, al dan niet met een wijntje erbij. Dat blijft ook de focus van King Ribs; hun filialen zijn 6 dagen open, 4 uur per dag en via hun eigen software kunnen klanten rechtstreeks bij hen terecht. In tegenstelling tot andere spelers maakt Alladin dus geen aanstalten om de lunchmarkt te veroveren. Kortom, King Ribs positioneert zich met veel precisie op de markt. Ze willen het verschil maken waar grotere spelers als BelChicken dat misschien minder snel kunnen. Alladin sloot af met een uiting van trots over zijn franchisenemers en innerlijke werking. Die wisselwerking is voor hem van essentieel belang.  

 

Hanan Challouki over inclusieve communicatie

 

Hanan Challouki had het over inclusieve communicatie. In een interactieve presentatie deed ze het publiek nadenken over hun beeldvorming rond moslims, en waar die eventueel gaten vertoonde. Hanan wees op de verschillen binnen minderheidsgroepen, vaak gebaseerd op een generatiekloof of geografie. Moslims in de VS hebben bijvoorbeeld een andere manier om hun geloof te belijden en dat uit zich uiteraard in koopgedrag. Uit het publiek klonk hier en daar instemmend gemompel of een peinzende frons. Hanan stelde de beeldvorming rond moslims in vraag en dat creëerde genoeg stof tot nadenken. De auteur van ‘Het is allemaal liefde- een zoektocht naar inclusie’ sprak de ondernemers toe en beantwoorde hun vragen over hoe zij binnen hun bedrijf inclusie konden promoten. Daarbij kwam vooral het idee naar voren dat inclusie een werkwoord is. Er bestaan geen shortcuts naar een wereld die inclusiever is. Hanans boodschap resoneerde bij het publiek. Er werd luidop nagedacht over het belang van communicatie rond halal en de implementering van maatregelen rond diversiteit in een bedrijf. 

 

Veronique en Walid van IKEA

 

Als laatste waren Veronique en Walid van IKEA aan het woord. Zij verschaften meer uitleg rond hoe een bedrijf als IKEA foodservice gebruikt om klanten binnen te halen, en hoe inclusiviteit een integraal onderdeel is van die formule. Veronique onderstreepte de waarden van het bedrijf rond inclusie en diversiteit en Walid weidde verder uit over hun vestiging in Anderlecht. De IKEA in Anderlecht ligt in een zeer multicultureel gebied met onder andere een groot aandeel aan moslims. Zij bieden als gevolg verschillende alternatieven aan voor de traditionele IKEA-balletjes die bestaan uit rund- en varkensvlees. Walid en Veronique verbaasden de zaal in zekere zin toen ze verkondigden dat IKEA geen halal-alternatieven voorziet maar wel vegetarische en veganistische. De enorme populariteit van vleesalternatieven maakt een uitgebreid halal-aanbod overbodig in de IKEA in Anderlecht. Zo bleek nog maar eens dat etnic foodservice nooit een one-size-fits-all formule kan zijn.   

 

Na een frisse pint aan de toog, trokken de leden van Foodservice Alliance het frisse, toch zonnige centrum van Brussel in. Gert en Olivier deden verschillende etnic foodservice concepten zoals Takumi, Barouche, Umamido, Knees-to-chin en Nona. Als eindpunt werd iedereen uitgenodigd bij het BelChicken-filiaal in de Nieuwstraat. Daar verraste Fevzi iedereen met een paar snacks uit het assortiment. Het was een geslaagde dag vol interessante debatten en iedereen keerde huiswaarts met een notitieboekje vol nieuwe info.

 

 

Downloads


TAGS

0 Comments