NATIONAAL CATERING CONGRES 2022

Datum: 
23 Jun 2022 - 12:00

NATIONAAL CATERING CONGRES 2022

DONDERDAG 23 JUNI 2022 | 12.00U | GHELAMCO ARENA | GENT

 

Maar liefst 400 beslissers waren donderdag 23 juni van de partij op het Nationaal Catering Congres in het sportieve decor van de Gentse Ghelamco Arena! Zowel start-ups als gevestigde waarden in bedrijfscatering brachten verhelderende inzichten en frisse inspiratie met keynotes, Q&A's en debat. Of we klaarstaan voor de toekomst van bedrijfscatering? Absoluut ! 

 

 

Aftrappen in de Ghelamco Arena deden Gert Laurijssen en Olivier Minne van Foodservice Alliance met de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Catering Onderzoek. Opvallend is dat werknemers die de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van een bedrijfsrestaurant, dat toch steeds minder doen. Waar typisch de broodjeszaak hét alternatief is om een lunch voor het werk te verkrijgen, zien we dat dit nu verschuift naar supermarkten die met een aangepast productaanbod, snelkassa’s enzoverder de doelgroep van de gehaaste werknemer kan aanspreken.

 

 

Retail gaat dus in de aanval op het veld van bedrijfscatering, al spelen diverse types spelers in op die behoefte aan convenience. Isaac Eeckhout van Wundermart, gekend van onbemande shops in de hotelsector, vertelt hoe hun shops ook relevant zijn voor de corporate wereld. Customer centricity staat centraal; maximale convenience door automatisering en data-gedreven beslissingen moeten daarbij helpen.

 

 

Dat laatste geldt evenzeer voor smart fridges. Bram Croon, co-founder van smart fridge concept Foodm ziet in de toekomst een belangrijke rol weggelegd voor behavioral data in bedrijfscatering. Foodm doet dat met oog voor het lokale. Het operationeel model van deze smart fridges bestaat namelijk uit het samenbrengen van de lokale food professional met de lokale consument. Glenn Matthijsen van Alberts speelt op zijn beurt vooral in op de nood aan automatisering versus gezondheid. Zijn robots op de werkvloer zorgen zonder bemanning toch voor ultraverse smoothies en zelfs warme soepen. Aitor Somers van JustBite wil de nodige tussentijdse energie op de werkvloer dan weer leveren aan de hand van een gecureerd aanbod gezonde snacks, die een alternatief moeten zijn voor de klassieke maar saaie fruitmand en de lekkere maar ongezonde snack uit de vending machine.

 

 

Ook deliveryplatformen betreden het speelveld van bedrijfscatering.  Takeaway.com for Business is nóg een ander recent model, waarbij werkgevers hun medewerkers een tegoed kunnen aanbieden om te besteden bij Takeaway.com-partners. Het voordeel hiervan is dat werkgevers met minimale effort de medewerkers maximale keuzeopties laat, vertelde Sakina Dissenbergen. Ook ghost kitchens maken hun intrede. Quentin Walravens vertelde alles over Foodiz, dat verschillende virtuele merken kan aanleveren tot op de werkvloer. Foodiz ziet vooral een groei in KMO’s, al wil het ook een aanvullende rol spelen in grote bedrijven.

 

 

Retail, smart fridges, automatisering, delivery,… zijn duidelijk trending topics in bedrijfscatering waar veel start-ups op springen. Welke zullen uiteindelijk scoren? Hoe stellen de gevestigde waarden zich strategisch op in deze thuismatch? Die ontknoping kon men aanschouwen tijdens het debat met de ‘Big Five’ van de Belgische cateringmarkt. Bart Matthijs (Compass Group), Stijn Crombé (Aramark), Manuella Hoste (Belgocatering), Ed Elfrink (Sodexo) en Juan Gyselinck (ISS) gingen geen enkel van deze hot topics uit de weg. Al zien zij ook nieuwe tendensen en spelers, toch geloven zij resoluut in de meerwaarde van hun core business. Experience on-site is hier het toverwoord, vooral nu een gedegen catering dé tool wordt om werknemers terug samen te brengen op de werkvloer. Juist omdat hybride werken de nieuwe realiteit is, zullen live ontmoetingen op het werk des te belangrijker worden. Door onder andere samenwerkingen aan te gaan met technologische partners, spelen ook deze Big Five cateraars in op de nieuwe behoeftes van de verwende consument/werknemer.

 

 

We blikken terug op een erg inspirerende dag met goedgevuld programma. Tijdens de rust en nabeschouwing konden de deelnemers proeven van verschillende concepten van Dripl, Tasties, Alberts en JustBite en desserts van La Lorraine, met bediening door Pudu’s robotbutlers.  Magnum-ijsjes en mocktails van The Mocktail Club brachten de nodige verfrissing op dit topevenement.

 

Downloads


TAGS

0 Comments