Natuurlijk kan je je kost nog verdienen met een horecazaak!

Natuurlijk kan je je kost nog verdienen met een horecazaak!

“Kan je je kost nog verdienen met een horecazaak?” Mensen stellen ons die vraag vaak als ze horen dat we met Horeca Partners horeca-uitbaters adviseren. “Natuurlijk kan dat nog”, is mijn standaardantwoord, “alleen is het een pak moeilijker geworden”.

Dat de horecasector het niet gemakkelijk heeft, is een open deur intrappen. Horeca staat constant in de weinig benijdenswaardige lijst van sectoren met het grootste aantal faillissementen. Horeca komt vaak negatief in de pers omwille van regels en overheidsinterventies die het de horeca-ondernemer moeilijker maken.

Voor fabrikanten en grossiers voor de horeca komt het er op aan om de juiste klanten te hebben: die klanten die het meeste kans op slagen hebben en die liefst ook nog een groeipotentieel hebben. Hoe herken je die zaken? Of beter: hoe herken je die ondernemers? Hieronder geven we enkele richtlijnen om met een kritische bril naar je (potentiële) horecaklanten te kijken. Je kan deze meestal toepassen op zowel de kleine, individuele horeca-ondernemer als op de eerder grootschalige foodservicebedrijven.

“Een professionele horeca-ondernemer is een spons”, vertelde een succesvolle ondernemer laatst: “hij/zij leert van alles rondom zich en neemt tijd om na te denken”. Als je alleen met je dagelijkse uitbating bezig bent dan kom je als ondernemer tekort. In de horeca is het heel verleidelijk om constant operationeel bezig te zijn, maar dat is niet de manier om de zaak bloeiend en groeiend te houden.

Een horecazaak die niet wilt of durft kiezen is zo goed als zeker een vogel voor de kat. Een gezonde horeca-ondernemer beseft dat hij/zij op een bepaald publiek mikt en dat tegelijkertijd iedereen welkom is. Een professioneel gerunde horecazaak is gesloten wanneer het moet en open wanneer het kan. Ze biedt voldoende keuze aan, maar zeker geen hele catalogus: less is more! Dat betekent dat de horecazaak bepaalde klanten misschien gaat afschrikken, maar als het geen rendabele klanten zijn (of als de klanten niet passen bij het concept), dan is het ook niet erg dat ze voor de concurrentie kiezen.

Een goede horeca-ondernemer helpt zijn/haar klant bij het kiezen: minder keuzestress = meer impulsaankopen = meer rendement. Elke supermarkt doet dit al decennialang, vraag maar aan je retailcollega’s. Hoe doet een horeca-ondernemer dat? Door vaktechnische kennis natuurlijk, maar dat kan bijna net zo goed (of misschien zelfs beter) door het aanbod op de juiste manier te communiceren. Denk daarbij aan de layout van een menukaart: wat trekt de aandacht, wat staat op de best zichtbare plaats, wat zetten we bovenaan rechts of wat onderaan in het midden? Hoe of waar worden de suggesties gecommuniceerd? Het heeft een enorme impact op de keuze van de klant. Als fabrikant of grossist kan je je horeca-klant hiermee ongetwijfeld helpen!

Heel wat succesvolle horeca-ondernemers zijn eigenlijk ondernemers-duo’s: de tijd dat een horeca-ondernemer zelf alle kennis, vaardigheden (en “goesting”) in huis had om de zaak van A tot Z te runnen is zo goed als voorbij. Ja, je kan dat ouderwets interpreteren: mijnheer in de keuken en mevrouw in de zaal is een concept dat nog steeds toekomst heeft. Maar net zo goed gaat het hier om een operationele duizendpoot, een creatief genie en een administratief beheerder die elkaar vinden. Elk individu neemt deel in de onderneming vanuit zijn/haar eigen sterktes, complementair aan die van de andere zakenpartner(s). Zolang ze beseffen dat ze mét elkaar beter af zijn dan zonder elkaar, en dat ze elk kunnen bezig zijn met waar ze goed in zijn, blijft dit een winnende formule.

Personeel is de achilleshiel van zo goed als elke horecazaak. De stelregel die we meer en meer zien terugkomen bij sterke horeca-ondernemers is dat ze veeleer aanwerven op attitude dan op ervaring of kennis en kunde. Natuurlijk vormt vakmanschap de basis van een hoogkwalitatieve horeca, maar dat betekent nog niet noodzakelijk dat het 100% vakmanschap aanwezig moet zijn in de zaak zelf. Fabrikanten kunnen een belangrijke plek innemen in deze evolutie. De horeca-uitbater moet focussen op het aanwerven van mensen met de juiste ingesteldheid: “spontaan & oprecht smilen kan je niet leren”, om het met een boutade te zeggen. Druipt het enthousiasme er van af bij de medewerkers in een zaak, dan kan de patron zijn medewerkers lang bij zich houden, trekken bestaande (en goede) medewerkers nieuwe medewerkers aan, enz. Het zijn allemaal signalen die je positief kunnen stemmen over het toekomstpotentieel van de horecazaak.

Sterke horeca-ondernemers maken elkaar sterker: ze leren van elkaar, ze gaan samen op trendtour en ze groeperen zich (om sterker te staan in allerhande gesprekken met leveranciers, overheden, enz.). Misschien kan je als grossier of fabrikant jouw klanten wel sterker maken? Door hen zelf opleiding(en) aan te bieden, door informatie te delen, door hen ideeën voor te schotelen die hun business kunnen helpen.

En oh ja, als jouw horeca-klant nog niet écht online werkt (naar zijn klanten toe), dan laat hij vermoedelijk heel wat kansen liggen. De sociale media zijn ondertussen een bijzonder sterk communicatie- en verkoopskanaal geworden voor horeca.

Zo komen we naadloos bij de laatste manier waarop je een horeca-ondernemer met potentieel herkent: die innoveert, denkt na over toestellen en producten die zijn productieproces kunnen vergemakkelijken of versnellen, omringt zich met jonge mensen om mee te blijven met nieuwe trends en gewoontes, en combineert vakmanschap met digitalisering.

De laatste jaren zijn er heel wat professionele ondernemers in de sector bijgekomen: mensen die met gezond verstand en als échte ondernemer de sector instappen. Daar kunnen alle belanghebbenden van de sector alleen maar blij mee zijn, want de toekomst van de horeca ligt bij de professionele horeca.

Als grossier/fabrikant/leverancier naar de horeca liggen er heel wat mogelijkheden open om je klanten te helpen om bij de top performers te behoren. Kwestie van er zelf werk van te maken!

 

Horeca Partners ondersteunt sinds 1993 bedrijven en organisaties die zich professioneel in en rondom foodservice bewegen (van horeca-ondernemer tot toeleverancier) op het vlak van: rekrutering, starters en overnames, raad en advies. Filip Nicasi is samen met Charlotte Bolle zaakvoerder van Horeca Partners.

TAGS

0 Comments