LOKAAL IN FOODSERVICE

Filip Fonataine

Algemeen Directeur VLAM

Lokaal in foodservice

Wat lokaal is weten we allemaal. Het is korte keten. Of eerder iets bio? Of koop je lokaal bij de slager? Kan lokaal bij de retailer, of in foodservice? Of is lokaal ‘gewoon Europees’?

Het begint dus al met de definitie van ‘lokaal’, die hangt vaak af van de context, de organisatie die je aanspreekt of de persoon die erover spreekt. Uit onderzoek (KU Leuven onderzoekster Tjitske Anna Zwart) kwamen twee niveaus naar boven. Enerzijds is er het nationale niveau, België en Belgische producten, en anderzijds heb je het regionale niveau met hyperlokale producten. Bovendien is ‘lokaal’ meer dan kilometers alleen. Het begrip staat ook voor kleinschaligheid, kwaliteit, verse en gezonde producten en duurzaamheid.

Lokaal is dus een sociaal geconstrueerd en complex concept. Laten we daar eens op voortborduren.

 

Lokaal is in.

Zover zijn we allemaal.

Chauvinisme is voor Vlamingen en Belgen in het algemeen op zijn best een lauwe motivator voor de consument. Lokaal, aanleunend bij chauvinisme, is desondanks uitgegroeid tot een trend. Waar lokaal even een hype leek te worden, kort, snel, de haaienvin in de grafiekjes, blijkt het een trend te zijn. Lokaal is een duidelijke marktevolutie, niet snel omkeerbaar, groeiend, niet explosief maar gestaag. Het geheim, nu ja, geheim, ligt in wat aan lokaal gekoppeld wordt.

Uit onderzoek in opdracht van VLAM blijkt dat de consument nogal wat voordelen ervaart bij (heel) lokaal. Op niveau van het product zien we dat lokaal wordt geassocieerd met vers, gezond en kwaliteit. Op emotioneel vlak zijn onder andere sociaal, authentiek, leerrijk en handig dingen die de consument associeert met lokaal.

Leg hierop sommige consumententrends, zoals ‘local heritage en re-farming’ en het ‘meaningful dining’. Hierin is vervat sociaal zijn, zingeving, een verhaal achter een product. Het is dan geen raketwetenschap meer om te concluderen dat lokaal duidelijk een aantal behoeftes van de consument afdekt.

Diezelfde elementen komen terug in de vorige definitie van lokaal.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat drie vierde van de consumenten meer lokale of ambachtelijke producten willen in foodservice. In een adem mee door wordt lokaal ook geassocieerd met goedkoper wegens weinig vervoerskosten. De consument redt zo allicht in eigen inzicht portemonnee en klimaat te samen. Het lijkt me een stevige winner te zijn. Emotionele verzuchting opgelost, klimaatbijdrage geleverd en nog goedkoper ook.

 

De consequente consument?

Uit onderzoek blijkt (Ivox, VLAM) dat bijna 50% van de consumenten lokaal (Belgisch) geproduceerd eerder belangrijk of heel belangrijk vindt. Dit wordt dan weer gerelativeerd doordat men weinig zicht heeft op wat lokaal is. Pakweg 50% van de consumenten denkt dat Pink Lady Belgisch is. Niet dus, voor alle duidelijkheid. Lokale vis of seizoenen zijn ook niet altijd even scherp in beeld, dit omwille van gebrek aan kennis, niet omwille van de klimaatverandering.

Bijna iedereen (90%) vindt onze keuken erg waardevol en wenst ze niet verloren te zien gaan. Zich hiervoor inspannen is dan weer een andere zaak. We willen die lokale keuken met lokale producten graag op ons bord, zonder ons evenwel bovenmatig te vermoeien.

 

Lokaal is hier om te blijven.

Wanneer we dit optellen en op foodservice leggen, wat u al deed, wordt het plaatje helder.

In foodservice kan het niet zo moeilijk zijn om de lokale trein te nemen.

De Vlaamse productie doet het goed. De productie is rijk gevarieerd, sterk in de klassiekers, een vers aanbod, met inderdaad minder milieu impact. Minder milieu impact mag je dan nog wat ruimer bekijken dan minder transport. Onze bedrijven zijn efficiënt, duurzaam en met een verhaal.

Het aanbod is behoorlijk strak georganiseerd, de regelgeving is sluitend. Dus gegarandeerd lokaal kopen is zeer haalbaar.

De kiezer schijnt altijd gelijk te hebben, maar de consument vandaag ook. De meerwaardezoeker wil weten wat hij eet.

Zo simpel kan het wel eens zijn. Belgische gerechten met lokale producten zijn aantrekkelijk. Terecht zoals blijkt. Het vermelden van de herkomst triggert de vraag naar de herkomst.

Ideeën nodig? WitBlauw, varkens van bij ons, Flandria, vis van het seizoen, Meesterlijck ham, bio van bij ons, Jonagold (of Kanzi), kazen van bij ons…. VLAM ondersteunt u graag.

 

Succes, met lekker van bij ons. En smakelijk, want daar dient het voor.

 

Filip Fontaine

 

TAGS

0 Comments