INNOVATION, INSPIRATION & IMAGINATION

NANCY LIPPENS

Group Exhibition Manger Horeca Expo

INNOVATION, INSPIRATION & IMAGINATION

 

Elk jaar opnieuw, worden de voorbereidingen voor een nieuwe editie van Horeca Expo, voorafgegaan door een brainstorm. Intern met het team maar soms ook  met externen, vakspecialisten, en telkens start de brainstorm met de vraag : Wat gaan we vernieuwen ? Welke innovaties zijn er en hoe kunnen we die innovaties vertalen op de beursvloer.

Want we willen als vakbeurs voor de horecasector immers veel meer zijn dan enkel een platform waar vraag en aanbod elkaar vinden. Zeker, onze 650 exposanten zijn de hoofdreden waarom de horecaprofessional Horeca Expo bezoekt.  Volgend jaar vieren we echter onze 30ste verjaardag en dat hebben we ontegensprekelijk mee te danken aan het feit dat we elk jaar opnieuw onszelf in vraag stellen en actief op zoek gaan naar vernieuwing of een nieuwe invalshoek zoeken voor bestaande projecten en/of activiteiten.

Zonder vernieuwing immers geen vooruitgang, sterker nog, zonder vernieuwing gaan we achteruit. Dit geldt voor alles, voor producten en diensten, voor beurzen en ook voor horecazaken.

 

Maar wat is vernieuwen en  hoe gaan we om met innovatie ?

Te vaak wordt deze term op een hoog voetstuk geplaatst. Het hoeft niet altijd om technologische hoogstandjes te gaan.

Innovatie is immers veel breder dan dat. Het gaat om vernieuwen, verbeteren, het verschil maken, een inspiratie zijn voor het eigen personeel en de klanten en in vele gevallen is het de sleutel tot succes en leidt het uiteindelijk tot een beter resultaat, waar we allen toch continu naar op zoek zijn.

De Belgische horecasector weet hier duidelijk op een goede manier mee om te gaan want ondanks de negatieve berichtgeving in de media, zien wij elk jaar enthousiaste, creatieve bezoekers op de beurs die op zoek zijn naar inspiratie, informatie en tips & tricks om hun zaak nog te verbeteren.

Dit hoeft niet altijd te betekenen dat grote investeringen noodzakelijk zijn. Vernieuwing kan men aanbrengen op vele fronten:

 

Communicatie : het gebruik van internet en sociale media zijn een lowcost tool om de juiste doelgroepen te bereiken op het juiste moment

Producten : uitbreiden van het assortiment of juist beperken van het assortiment en kiezen voor een duidelijk concept

Diensten : vernieuwing/verbetering in service. Het eerste waar de klant mee geconfronteerd wordt en het laatste wat hij onthoudt als hij de zaak verlaat.

Gebruik maken van nieuwe technieken of automatisering om verder te optimaliseren

Omzet verhogen door dienstverlening te vernieuwen : samenwerkingen aangaan met bezorgingsbedrijven...

 

Hoe meer markt- en/of productkennis, hoe beter men op de hoogte is van nieuwe trends en hoe sneller men hier kan op inspelen !

 

Is er noodzaak tot innoveren ?

Vanzelfsprekend is er noodzaak tot innovatie. De klant verwacht dit immers ! De horecasector heeft misschien meer dan andere sectoren te maken met een consument die steeds opnieuw iets anders wil. Een consument die wil verrast worden. We raken veel sneller verveeld dan vroeger en dus moeten we vaker op zoek gaan naar vernieuwing en beleving. Een ander sleutelwoord dat te pas en te onpas overal opduikt maar waar we niet om heen kunnen.

Zeker de jongere consument volgt niet langer hetzelfde patroon als de vorige generaties die nog elk feest in dezelfde horecazaak vierden of wekelijks met het gezin een bezoekje brachten aan hun vaste restaurant. Jongeren willen ontdekken, nieuwe ervaringen opdoen en bij voorkeur in een inspirerende omgeving.

Een hapje eten in combinatie met een andere activiteit is daar een mooi voorbeeld van en zorgt in vele gevallen voor de ondernemer voor meer rendement. Het aantal koffiebars waar men ook terecht kan om een boek te kopen of de  fiets te laten herstellen  of het hippe kapsalon waar men ook iets kan drinken neemt alleen maar toe. Retail en horeca groeien meer en meer naar elkaar toe en zijn een positieve evolutie voor de ondernemer en voor de klant. Een trend die deels gegroeid is vanuit de crisis...

Want is een probleem of een crisis niet vaak de basis voor een opportuniteit? het momentum waarop men iets gaat veranderen, vernieuwen ?  Innovatie komt bijna altijd voort uit het zoeken naar  een oplossing. Hoe komen we hier beter uit ? Hoe kunnen we ons aanpassen, vernieuwen om te blijven meespelen in een steeds veranderende markt ?

Bij de innovatieve horeca-ondernemer is dit een basiskwaliteit, een tweede natuur, even vanzelfsprekend als ’s ochtends de zaak te openen of het menu aan te passen aan het seizoen. Hij is het type ondernemer die een duidelijk inzicht heeft in de noden van zijn zaak en vooruit kijkt. Die inspeelt op trends en die dankzij zijn marktkennis en zijn bereidheid tot vernieuwing een voorsprong heeft op niet-innovatieve ondernemers. Het is de horecazaak die het verschil maakt.

Alle horeca-ondernemers zijn welkom van 19 tot 23 november op Horeca Expo waar we allerlei nieuwigheden en infosessies presenteren in het Innovatieplatform in hal 3 met als thema Innovation, Inspiration & Imagination !

 

  

0 Comments