HET 'NIEUWE' NORMAAL IN FOODCOMMUNICATIE

 

Auteur

TANJA BONNYNS

Strategy & Account Director @ Pub Market! 

 

De horeca is weer open, mensen keren langzaam terug naar het leef- en eetpatroon van voor de coronatijd. Maar niets is meer hetzelfde. We leven in het nieuwe normaal. En deze nieuwe situatie heeft ook invloed op onze foodcommunicatie. Wat, wanneer, hoe en naar wie we communiceren. In dit opiniestuk delen wij, vanuit Pubmarket!, onze bevindingen van de laatste maanden en verwachtingen voor de komende periode. 

De supermarkten bleven grotendeels gespaard

De foodretail bleef als essentiële sector geopend, maar moest zich aanpassen en deed dat ook. Door het verbod op promo’s en het veranderende aankooppatroon van veel consumenten moesten de supermarkten hun communicatie wel bijsturen. Die communicatie haperde even maar hernam snel. Wel waren er niet onbelangrijke accentverschuivingen. Goed onderbouwde informatie over veilig winkelen en gezonde voeding kwam in de plaats van de klassieke promo’s. Hoewel de klassieke folders maar heel kort on hold geplaatst werden, won online communicatie nog meer dan voorheen aan belang om snel en flexibel te kunnen inspelen op de bijna dagelijks wijzigende omstandigheden. De webshops kwamen in een stroomversnelling terecht die zonder de crisis ondenkbaar was. Zo adviseerden wij onze klant Prik&Tik om ondanks het stilvallen van zijn B2B horecamarkt, in normale tijden goed voor 50% van de omzet, door te gaan met communicatie en maximaal te focussen op de continuïteit van zijn B2C services en de promotie van de webshop. Met succes. De winkels konden standhouden en de Prik&Tik webshop groeide exponentieel. 

1 op 4 horecazaken bleef creatief geopend

De horeca is zonder twijfel de hardst getroffen sector, maar toch toonden veel restaurants en brasseries snel veel veerkracht. Eén op vier horecaondernemers creëerde op enkele dagen tijd delivery en/of takeaway services. Het motto ‘never waste a good crisis’ van Winston Churchill indachtig, was de lockdown voor veel ondernemers hét moment om creatieve oplossingen onder de loep te nemen en om hun werkwijze en aanbod te hertekenen.  

Eén van de vele initiatieven was #HorecaComeback, een online ondersteuningsplatform over alle concurrentiële grenzen heen, dat de consument de mogelijkheid gaf om vouchers aan te kopen van zijn of haar favoriete restaurant of brasserie. Als communicatiepartner van heel wat food- en foodservice ondernemingen werkte Pubmarket! meer dan 2 maanden actief mee aan dit platform en dit op het vlak van visual identity en social mediacommunicatie.  Dit nooit eerder geziene initiatief bracht enorm veel positieve reacties teweeg (meer dan 6000 volgers) én met een fantastische bedrag van 1.033.953 € als eindresultaat!   Maar daar eindigt het niet! We zullen de consumenten blijven stimuleren om de horeca te bezoeken door heel de zomer actief te communiceren via de Social Media kanalen van #HorecaComeback. 

Foodservicesector in survival modus

Met 80% van de markt die op slot ging, deelde de foodservice-industrie in de klappen.  Fabrikanten en grossiers gingen met z’n allen van ‘business as usual’ naar ‘alarmfase rood’. Dit heeft niet alleen van de organisaties, maar ook van hun externe partners een enorme mindset change en veerkracht gevraagd. Anders dan de foodretail en de horecasector ging bijna de volledige sector in overlevingsmodus. Iedereen was druk bezig met de impact van het coronavirus op de eigen organisatie en projecten. Marketing- en communicatieplannen werden op een laag pitje gezet. Covid 19 gerelateerde informatie kwam in de plaats.

Deze laatste dimensie heeft ook een invloed gehad op de samenwerking met externe communicatiepartners. Foodservicespelers gingen meer op zichzelf gericht werken en zochten naar slimme manieren om de algemene werking te kunnen laten doorgaan. 

Wat brengt de toekomst?

Voor wie het nu nog niet beseft: onze routine en manier van werken van voor de crisis zijn van het toneel verdwenen. Het zal een tijd duren vooraleer we weer een nieuw evenwicht hebben gevonden.

Toch is het nodig om (voorzichtig) weer naar voren te kijken. Om uit te zoomen en onze blik te verruimen.  En, zelfs, of misschien juist zeker in deze tijd, op gepaste manier om te gaan met en krachtig in te spelen op de bestaande crisis en er nog sterker uit te komen. Met nieuwe ideeën én met nieuwe concepten binnen food- en foodservice.

Binnen horeca en catering waren HACCP-regels al erg belangrijk, maar het belang van een zeer goede hygiëne is nu ook top-of-mind bij de consument. Concepten zoals fingerfood en foodsharing zijn momenteel not done en dat zal nog een hele tijd zo blijven. Individual tasting is de norm.

Value for money : de lockdown heeft een stevig gat geslagen in het budget van vele huishoudens. De consument zal nog bewuster omgaan met zijn beperkte middelen en verlangt waar voor zijn geld. De sector moet dit respecteren door gezonde maar betaalbare nieuwe concepten in de markt te zetten. 

Veel kleinere ondernemingen hebben de voorbije maanden hun koudwatervrees voor de digitalisering overwonnen. Grotere ondernemingen brachten hun digitalisering onder druk van de omstandigheden in een ongeziene stroomversnelling. Dit is positief en moeten we meenemen naar de toekomst.

Je mag zo goed en innovatief zijn als je wil, als niemand het weet, koop je hier niets mee! Waarachtige communicatie met gedegen en goed onderbouwde content is de sleutel tot toekomstig succes. Investeer dus in contentmarketing, de mensen willen advies, geen prietpraat. Onderken daarom ook de expertise en het belang van een goed partnership met een communicatiebureau. Samen kan je ervoor zorgen dat de mayonaise opnieuw pakt. Samen gaan we voor een revival en een verdere groei van héél de sector!

 

TAGS

0 Comments