HET JAAR VAN ME, MY BODY & MY PLANET

Kate Stockman

(founder strategie & innovatie agency Stockmanverstraete, trendanalist en gast professor Trendimplementation Ersasmus Hogeschool Brussel)

Het jaar van ME, MY body & MY planet.

____

Dat we in turbulente tijden leven, dat hebben we ondertussen allemaal door. De ‘turbulent teens’ zijn in theorie bijna doorgeworsteld, maar iedereen die een beetje bewust leeft, weet dat de komende tien jaar minstens even disruptief zullen zijn. Tal van technologische ontwikkelingen staan in de startblokken om in onze maatschappij een ‘major’ rol van betekenis te gaan spelen: zelfrijdende auto’s, biometrische scanners, artificieel vlees uit stamcellen gekweekt, A.I. thuisrobots en virtuele sex, om er maar een paar te noemen.

Maar niet alleen technologie zal ons wereldbeeld bepalen in de toekomst, maar ook de grote bewegingen die we zien gebeuren op vlak van overbevolking, stijgende kloof arm & rijk, de vergrijzing, het ontstaan van megasteden, het overtoerisme,  en natuurlijk de moeilijk te stoppen opwarming van de aarde.

Wij, mensen, ondergaan al deze veranderingen met een mix aan tegenstrijdige gevoelens: angst, verwarring, hoop maar ook opwinding en frustratie. Nooit werd er meer geprotesteerd als vandaag. Er hangen radicale veranderingen in de lucht en de gemiddelde mens houdt daar niet van.

Ondertussen zitten wij, trendanalisten, op de eerste rij en zien nog andere interessante bewegingen de kop opsteken. Consumenten, en zeker de jongere generaties, gaan steeds meer de ‘lange termijn’ mindset omarmen. Er wordt, heel voorzichtig weliswaar, gekozen of gestreefd naar minder consumeren, lokaal aankopen en produceren, andere keuzes richting een meer duurzame lifestyle en dit in het belang van het welzijn op lange termijn. En, heel belangrijk, ‘ik’ sta centraal in die keuzes.

Alles draait om het individu in de toekomst. Zou het feit dat we steeds meer, langer en later single zijn (en blijven) hier een rol spelen of het feit dat we steeds sociaal incapabeler en onhandiger worden? Onze sportclubs worden ‘connecting’ of ‘dating hubs’ en de (online) shows en apps om aan een partner te raken zijn niet meer bij te houden. Hoeveel we ook like, klikken of sharen, hoe eenzamer we ons voelen en hoe meer ons leven grijzer lijkt dan dat van anderen.

Meer dan ooit vinden we ons eigen gezondheid en welbehagen een absolute prioriteit. Alles staat vandaag in het teken van het sterk en performant houden van het eigen lichaam.

Ook in de brede foodservice & hospitality sector zijn de effecten van deze shift niet zonder ernstige gevolgen.

Door het groeiend bewustzijn rond het effect van suiker en alcohol op onze gezondheid, wordt water meer en meer de eerste keuze drink, naast allerlei mocktail-achtige creaties. Daarnaast zien we cannabis infused drinks opkomen naast über-functionele drankjes die niet alleen op je fysieke lichaamsfuncties maar ook op de geest heilzaam inwerken. Restaurants die naast de wijnkaart een thee menu of aangepaste sapjes bedenken hebben het gesnapt. Wie toch alcohol wil, kan heil zoeken in vodka gemaakt van mist uit San Francisco. Hangar 1, voor zij die het willen proeven.

Gezond leven en welbeing zijn niet meer weg te denken in allerlei service platformen. Het is bijna niet bij te houden, elke dag zijn er nieuwe concepten die opgestart worden, de één al succesvoller dan de andere.

Hybride concepten, waar kopen, consumeren en ervaringen naadloos in elkaar lopen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Of wat dacht je van Nap York, het New Yorkse slaapcenter annex bar in hartje stad, waar je voor 10 dollar een kwartier zalig kan slapen en wakker worden met een gezond pepdrankje..

En wat denk je van Njomly, een recent gelanceerd platform for foodies, waar je de meest exclusieve food ingrediënten kunnen kopen bij de top kwekers en leveveranciers die ons land telt. Geleverd aan huis, dezelfde dag als je bestelling.

Echte, complexe of juist heel eenvoudige smaak wint steeds meer de strijd naar het hart en de maag van de consument. Degenen in de food business die dat door hebben doen het goed. Smaak primeert en niet de regeltjes van hoe dingen zouden moeten gemaakt zijn.

De zoektocht naar echte smaak gaat vaak gepaard met zorg voor het natuurlijke, de manier waarop voedsel groeit, getransporteerd en verpakt wordt. Ultra vers is wat we willen en clean label wordt geen wens meer maar de norm.

En dan nog even dit. Naast goede voeding voor ons lijf, zijn we met z’n allen op zoek naar ervaringen, live én digitaal. Voor de kick, om tot rust te komen, om even los te laten en natuurlijk om te sharen. Niet alleen de jongere generaties, die steeds meer in gesloten netwerken opereren, maar iedereen filmt en fotografeert er op los. Je zaak of je producten ‘Instaproof’ maken is dan ook een evidentie.

We blijven het dan ook herhalen, vandaag en morgen werken in de food business is de meest uitdagende én fun job die er is. Niet makkelijk uiteraard maar welke sector is dat wel?

Achterblijven of ‘niet meedoen’ is geen optie. De turbulenties zijn vollop bezig, oude systemen werken niet meer of lopen vast (heel logisch ook) en je moet mee.

Wil je meer weten en begrijpen waar het allemaal naar toe evolueert en waar jij wel of niet kan of moet op inspelen? Wij bij Stockmanverstraete helpen bedrijven en merken in verandering & innovatie trajecten. Laat het ons weten.

Mail, sms, facetime of stuur, why not, een ‘Wappje’.

 

Kate Stockman, founder strategie & innovatie agency Stockmanverstraete, trendanalist en gast professor Trendimplementation Ersasmus Hogeschool Brussel.

 

www.stockmanverstraete.com   Instagram & twitter @ katepoes

 

 

 

TAGS

0 Comments