COFFEE IS LIFE

Ellen Goormans

(Cuperus Koffie)

Koffie is een gevoel, coffee is life!

____

Vaak wordt mij de vraag gesteld: “Wat was de lekkerste koffie die je ooit dronk?” “Welke koffie vind jij het lekkerst?” “Waar moet je zijn om de lekkerste koffie te gaan drinken?”. Ik vind daar geen professioneel verantwoord antwoord op. Want voor mij is de lekkerste koffie die ik ooit dronk waarschijnlijk ook tegelijk kwalitatief de slechtste die ik ooit dronk. Het is die koffie die ik dronk op zondagochtend bij mijn familie aan de ontbijttafel. Die koffie in Italië in het zonnetje aan een veel te druk barretje. Die koffie die mijn ziel verwarmde na een lange boswandeling in de winter door de sneeuw.

Dit deed mij denken: Wat is dat eigenlijk, goede koffie? Wanneer laat koffie mij lachen?

En ook… maar vooral: “Wanneer laat koffie anderen lachen?”

 

Here’s the thing:

Het heeft weinig met koffie te maken, het is het totaalconcept dat het hem doet.

Waar zit die geluksmeerwaarde dan in real life?

 

Thuis aan de ontbijttafel, is dat uiteraard je gezelschap, maar wat als je iemand kan mee laten aanschuiven aan de tafel? Nodig eens een boer uit.

Want wat als je zou weten waar je koffie vandaan komt, welke boer, welk stukje op aarde dit beetje instant happiness veroorzaakte? Onze consument wil meer, die wil weten waar zijn producten vandaan komen, waar die specifieke smaken vandaan komen. Wij zoeken meerwaarde in die traceability. Dat geeft ons namelijk een goed gevoel.

 

On the Go

Onderweg, snel een coffee take away. Hebben wij niet allemaal een favoriete koffiebar waar wij niet zozeer naartoe gaan omdat ze daar de lekkerste koffie serveren?

Wij gaan naar daar omdat deze koffiebar nu net op onze weg lag. Of volgens mij omdat er in die ene koffiebar iemand achter het espressotoestel staat die perfect weet hoe jij je koffie wil. Iemand die het aan je kan zien wanneer je een slechte dag hebt, iemand die vraagt hoe het met je kinderen hun examens ging. Ze noemen dit hospitality mijnheer. En als er een ding is waar ik van overtuigd ben, dan is het wel dat koffie een meerwaarde kan zijn in de hospitality. Dat geeft ons namelijk een goed gevoel.

 

In house koffiebar

Aan de arbeid. Bedrijven en kantoren beginnen stilaan door te hebben, dat de koffie die al jaren gratis ter beschikking wordt gesteld aan hun werknemers vaak ook voor veel frustratie zorgt. Koffie die niet lekker wordt bevonden of vending toestellen waar er een perceptie van bestaat dat ze meer stuk zijn dan werken, dragen niet bij aan een positief gevoel.

Dit bracht mij de vraag: waarom doen bedrijven dat eigenlijk, koffie aanbieden op de werkvloer? Het is bewezen dat koffie aanbieden enorm effectief is in het motiveren en stimuleren van je werknemers. Mensen voelen zich gewaardeerd als je ze in de watten legt, als je ze beloont met een goed gevoel. Koffie dus.

Bedrijven halen daar een enorme return on investment uit.

Ik zie veel bedrijven die teruggrijpen naar de “koffiejuffrouw” van weleer, nu echter in de vorm van een “in house koffiebar met getrainde barista”.

Bedrijven kiezen ervoor om hoe langer hoe meer kwaliteit aan te bieden meer dan kwantiteit. Want quality zorgt voor een meerwaarde. Het idee dat wij zomaar gratis (of niet) de kans krijgen om zo een kwaliteit te krijgen op ons werk… dat geeft ons namelijk een goed gevoel.

 

Coffee is food

And so the day comes to an end.

Tijd voor een fijne maaltijd, bij voorkeur in ons favoriete restaurant. Wat mij betreft is een restaurant de plek waar alle voorgaande: traceability, hospitality en quality kunnen samenkomen. Daarom ben ik er zo graag want op restaurant krijg ik iets wat ik thuis niet zelf kan verwezenlijken. Vaak ben ik erg teleurgesteld als we aan de koffie komen.

Restauranthouders vergeten soms dat een maaltijd vaak eindigt met koffie en ze daar dus een laatste kans krijgen om hun skills op de tafel te zetten. Coffee is food! Het hoeft niet alleen warm en zwart te zijn, het kan ook de uitgelezen kans zijn om mensen met een goed gevoel de maaltijd te laten afronden. Daar ging het toch om… niet? Koffie is de laatste herinnering aan de maaltijd waar je klanten mee naar buiten zullen stappen.

Waarom nodigen we op restaurant ook de boer niet uit? Net zoals bij de wijn. Daar weten we toch ook van waar die vandaan komt en waarom we net die wijn kiezen bij dit gerecht? Daar is toch ook tracibility een deel van de ervaring? Waarom laten we dat verhaal niet vertellen aan tafel, net zoals bij de wijn door een lachende ober die hospitality en vakkennis uitademt? Waarom investeren we niet meer in opleidingen voor de bartenders die dan die koffie gaan bereiden, of nog beter… Waarom blijven we zo halsstarrig vasthouden aan dat espressotoestel? Er zijn zoveel andere mooie manieren om kwalitatief veel beter koffie te bereiden aan tafel. Volgens mij duurt het niet lang meer voor consumenten dit niet meer als uitzonderlijk gaan beschouwen, maar meer als regel. Want waarom zouden we op restaurant niet iets meer gaan willen dan wat we thuis of op het werk als standaard zijn gaan krijgen. Hier liggen volgens mij kansen te grijpen.

 

Wat is dat eigenlijk: “Goede koffie”?

Ik weet het nog steeds niet, ik kom er elke dag andere tegen. Maar steeds zitten ze verpakt in een papiertje van tracibility, hospitality en quality.

Goede koffie laat mij glimlachen.

En wat met de koffie die jij nu aan het drinken bent? Laat die jou ook glimlachen?

 

 

Ellen Goormans

Co-owner founder - Education - Whole Sale Manager bij Cuperus Koffie.

 

Bij Cuperus Koffie kan je terecht voor alles wat een volwaardige koffiebeleving maakt.

Meer weten: http://www.cuperuskoffie.be/

 

 

0 Comments