IN GESPREK MET VIC DRESEN
MARKETING MANAGER BELUX BURGER KING
Burger King trekt een uiteenlopend publiek, van de trendbewuste tiener die in de stad rondhangt, tot het hectische gezin in de periferie dat tevreden door de Drive rijdt. Het geeft Vic Dresen, marketing manager van Burger King België en Luxemburg, een genuanceerd plaatje van de Belgische consument en hoe die naar veggie kijkt. Burger King België heeft sinds 2019 een Veggie Whopper en sinds vorig jaar ook Veggie Nuggets in het assortiment. Spreken van ‘vegan’ doet deze keten overigens niet, omdat die term een te strikte connotatie zou hebben. Het wordt een gesprek over hoe innovatie in plantbased de Bourgondische Belg stilaan toch begint te overtuigen, en over een evolutie van ‘waarom’ naar ‘waarom niet’ .
FSA: Om te beginnen, vertel iets meer over het publiek van Burger King België.
Vic: “Het doelpubliek van Burger King is heel breed, het zijn de burger lovers. We hebben zowel studenten, als mensen die hier hun lunch komen eten, werkenden, ouders met kinderen en grootouders met kleinkinderen. “
FSA: Hoe bewust kijkt de doorsnee Belg naar wat er op hun bord ligt, vooral wanneer hij naar een fastfoodrestaurant afzakt voor eenvoudig geluk als een burger met friet?
Vic: “België is absoluut geen frontrunner op het gebied van bewust eten, maar dit is de laatste jaren in een enorme stroomversnelling gekomen. Belgen zijn nu meer bezig met gevarieerd eten, wat er op hun bord komt en het zijn durvers geworden. In sommige andere landen zoals in Nederland, kwam deze trend nog sneller naar voor, zij zijn de voorlopers. Ook al in de uitleg van wat in de voeding zit en over het dierenwelzijn. In Noorwegen en Zweden zien we ook veel trends ontstaan, onder meer naar plantbased food. In België kwam die trend later op gang, maar vanaf dat deze er was, ging die wel snel. Het is misschien minder bekend, maar 99% van ons gamma bestaat uit ingrediënten zonder artificiële bewaarmiddelen en kleurstoffen. We zetten volop in op sustainability en nemen hier verschillende initiatieven in. Dit is niet enkel omdat de klant hier naar vraagt, het is een bewuste keuze vanuit het Burger King merk en wij in België sprongen als één van de eersten mee op die kar.”
FSA: Hoe komt het toch, dat Belgen minder progressief leken te zijn van zodra hun stuk vlees in gedrang komt?
Vic: “België is misschien geen frontrunner als het komt op hun eten, ze houden eerst vast aan hun gewoonten. Maar we merken een enorme evolutie op de voorbije jaren. De Belg maakt bewustere keuzes en dit zowel bij vrouwen als bij mannen. De grootste groei op het gebied van vegetarisch en plantaardig zit bij de groep die flexitariër is geworden: mensen die bewuste keuzes maken rond voeding en regelmatig voor een vleesvervanger kiezen. Deze trend merkten we eerst op bij de retail door het groeiende aanbod aan vleesvervangers. Foodservice is pas later mee op deze trein gesprongen. Wij bieden graag meer opties aan onze klanten aan, we zijn open-minded en willen meegaan met onze klanten die graag nieuwe dingen proberen. De wereld is aan het veranderen en wij veranderen graag mee. Niet iedereen is vegetariër geworden, maar men wisselt wel meer af in de voeding. Het aanbieden van onze iconische producten in een vegetarische versie was dus voor Burger King een logisch gevolg. ”
FSA: Is het fastfoodrestaurant juist voor die flexitariër niet nog dé plek om daar even niet mee bezig te zijn en een vertrouwd vleesgerecht te kiezen?
Vic: “Voor sommigen wel, voor anderen niet. Je hebt verschillende types van flexitariërs, vegetariërs en vegans met andere nuances in overtuigingen en principes, je kan eigenlijk niet spreken over dé vegetariër. Sommige mensen eten principieel geen vlees voor het dierenwelzijn en houden niet van de smaak van vlees. Anderen vinden vlees dan weer wel lekkerder en willen met een vegetarisch alternatief hun ecologische voetafdruk verkleinen. Bovendien is de technologie er enorm op vooruitgegaan; plantbased producten zijn kwalitatief gezien zoveel beter dan een aantal jaar geleden. Als je vroeger een vegetarische burger bestelde, was dat een gepaneerde schijf met groenten en aardappelen in gemixt. Nu heb je echt al hoogstaand kwalitatieve proteïnen op basis van quorn of soja. Die kunnen zo worden bereid dat het echt een meat-like product wordt. Je moet minder op smaak toegeven. Het is de combinatie van al die dingen die plantbased relevant maakt. Dus why not? De stap naar plantbased is daardoor veel kleiner geworden. Wij zijn enorm fier op onze samenwerking met de Vegetarische Slager en willen nog meer van onze iconische producten aanbieden in een vegetarische versie. Deze concepten worden ook volop internationaal uitgetest in bijvoorbeeld Londen en Keulen waar er pop-up restaurants werden gecreëerd en waar al onze producten enkel in de vegetarische versie werden aangeboden. Dit bleek een groot succes. Dit is niet het soort restaurant dat we nu in België willen opstarten, maar het toont wel aan dat onze klant hierin gelooft en dat we samen met de klant willen transformeren. ”
FSA: Ziet ook Burger King België dat succes van veggie terug in de verkoopcijfers?
Vic: “Ongeveer één op drie verkochte Whoppers is vegetarisch. Voor de nuggets -pas vorig jaar gelanceerd- is dat cijfer één op acht porties. We zien wel grote verschillen tussen de restaurants. Er zijn er waar maar één op dertig Whoppers vegetarisch is, dat zijn vooral de restaurants in de periferie en de Drive restaurants waar veel meer families komen. Maar in sommige restaurants is zelfs één op twee verkochte Whoppers vegetarisch. Dat is in de centrumsteden Antwerpen, Gent, Leuven,…”
FSA: Hoe communiceer je als fastfoodketen zijnde op veggie en vegan?
Vic: “Veggie is een claim die al een bepaalde connotatie met zich meedraagt. Wij gebruiken naar de consument toe geen termen als ‘plantbased’ of ‘vegan’. Daar is overigens ook niet zoveel vraag naar: de echte strikte vegetariër en vegan zijn niet ons doelpubliek. Flexitarisme is een trend die nog moet groeien in de fastfood en wij evolueren hier graag in mee. Wij zien dit als een moment met familie en vrienden waarop iedereen welkom is en waar we voor de liefhebbers ook graag een lekker alternatief voor vlees aanbieden. Ook in onze King Junior bieden wij trouvens de Veggie Nuggets aan, we geloven hierin. “
FSA: Hoe belangrijk is veggie in de groeistrategie van Burger King België ?
Vic: “Vroeger was een veggie product meer een veto-burger: om geen klanten te verliezen. Als je een groep van tien vrienden had, waarvan één iemand vegetarisch was, ging je naar het restaurant met een vegetarische optie. Nu kan het een volkstrekker zijn. De productkwaliteit van onze Veggie Whopper is ook iets om fier op te zijn. Onze vegetarische burgers worden via flame grilling gemaakt, en hebben hetzelfde gebarbecued effect als de vleespatties. Je moet ook rekening houden met de ontwikkelingen in de landbouw en bij veehouders. Door de druk in de industrie, de stijgende prijzen,… zou vlees in de toekomst wel eens een semi-luxe product kunnen worden. Nu zijn de prijsstijgingen al hoger op vlees dan op groenten. De technologie van plantbased zal zich ook ontwikkelen zodat je nog betere producten gaat krijgen: nog lekkerder en nog beter voor de planeet. Denk aan plantbased bacon, gehakt, worst,… Sommige producten zitten toch al heel dichtbij de vleesbeleving. Over tien of vijftien jaar zouden wel eens een significant deel van onze producten plantbased kunnen zijn. Er zijn weinig grote merken in food die zich nog niet voorzien hebben in plantbased. Als deze grote concerns zich erachter zetten, zouden die ontwikkelingen wel eens heel snel kunnen gaan en beginnen versnellen. Binnen de grote productpijlers voor het merk, neemt vegetarisch en plantaardig er één in. Het wordt absoluut niet in een vergeethoek geduwd.”
FSA: Wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen om een vegetarisch en vegan aanbod te brengen?
Vic: “De grootste uitdaging is, en zal altijd zijn: het brengen van lekkere producten. (veggie of niet). Dankzij goede partners (de Vegetarische Slager) en de ontwikkeling van foodtechnologie, kunnen wij bij Burger King veggie producten brengen die én lekker zijn, én onze belangrijkste eigenschap kunnen overnemen: namelijk het flame grillen. Van zodra je de juiste, lekkere producten hebt, is de grootste horde genomen.”
FSA: Maar nu zitten we nog niet aan die kritieke massa?
Vic: “Mijn verwachting is dat binnen vijftien jaar de plantbased industrie één vierde zal zijn van de vleesindustrie. We moeten niet enkel kijken naar de vraag van consumenten nu, maar ook naar de kant van supply chain en overheidsregulatie. Het zal van al deze drie kanten komen.”
Meer weten over de relevantie en rol van vegetarisch en vegan in Belgische foodservice? Foodservice Alliance maakte een rapport op met opvallende bevindingen uit eigen onderzoek, aangevuld door diverse expert interviews. Klik HIER om het artikel te lezen en het volledig rapport te downloaden.
0 Comments