PAUL FLORIZOONE
Founder & CEO Greenway
BINNEN 10 JAAR ETEN WE ALLEMAAL VEGGIE!
Wie had dat 20 jaar geleden durven denken? Bourgondiërs als we waren. Echte vleesliefhebbers, land van kwaliteitsvarkens en wit blauw runderen. Zo verlekkerd op ons stukje vlees dat we het zelfs 3 keer per dag zouden eten.
Toen ik in 1996 met Greenway startte, waren we echte pioniers. “Gezonde fastfood” stond er op het raam van ons eerste restaurant in Gent geschreven. Bewust geen melding makend dat we eigenlijk veggie waren, om mensen niet af te schrikken. Om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken zonder vooroordelen. Geen makkelijke weg. We kregen de varkenspest, de dolle koeienziekte, Al Gore en zijn klimaatspleidooi, geitenwollensokken en EVA vzw, Dagen Zonder Vlees! En kijk waar we nu staan.
De supermarkten introduceren bijna wekelijks nieuwe plantgebaseerde producten in hun assortiment. De afdeling vegetarische producten groeide zo de laastste jaren uit tot een volwaardig en kwalitatief aanbod. Eén op de 10 nieuwe producten die gelanceerd worden op de Duitse markt is vegan (100% plantaardig) of veggie. In Vlaanderen geeft meer dan 50% van de bevolking aan één of meerdere keren per week veggie te eten. Op Instagram en Facebook kijk je niet meer naast de vele posts van heerlijke en schitterend uitziende plantaardige gerechten. Vegan kookboeken, veggie beurzen, kookworkshops, … Het is booming!
Ook in foodservice is er de laatste jaren heel wat veranderd. Ieder restaurant biedt nu wel één of meerdere veggie of vegan gerechten aan. De tijd waar je je tevreden moest stellen met een slaatje geitenkaas of een veggie wok ligt achter ons. Producten zijn veel toegankelijker geworden en ook kwalitatiever. Maar wat nog het meest is veranderd, is de mentaliteit van de mensen! Veggie is niet meer alternatief. Het is stilletjes aan een deel van onze eetcultuur aan het worden. Van jong tot oud staan we open om wat minder vlees te eten en af en toe eens lekker veggie. Iedereen kent wel iemand in zijn vriendenkring of familie die “vegetariër” is. Af en toe vlees of vis laten hoeft geen straf te zijn. Integendeel: evenwichtig vegetarisch eten is vaak gevarieerder, gezonder, lekker en zeker duurzamer.
Doorheen de jaren schreven al 113.900 Belgen zich online in voor Dagen Zonder Vlees of Jours Sans Viande, zoals de campagne in Wallonië heet en er dit jaar een eerste editie kende. Presentatoren van verschillende radio- en tv-zenders waren boegbeeld. Veel mensen deden ook mee zonder zich online in te schrijven en een veelvoud daarvan kent dankzij DZV de impact van vlees- en visconsumptie op het klimaat. Zo sloegen alle Vlaamse universiteiten de handen in elkaar voor een kookboekje met gemakkelijke, goedkope recepten voor studenten. Restaurants pasten hun menukaart aan en winkels vergrootten hun vegetarisch aanbod. Ook verschillende steden deden mee aan DZV. Zo daagde de stad Gent de stad Sint-Niklaas uit in het kader van de Sustainable Development Goals.
Ook met Greenway hebben we de afgelopen jaren fel aan de kar getrokken om chefs in foodservice te begeleiden en te inspireren om lekker veggie te koken. Want hoewel er een groeiende bereidheid is om veggie te koken, merken we wel dat er nog heel wat nood is aan kwalitatieve producten en ook kennis en inspiratie om deze klaar te maken. Met ons initiatief “Chefsproveggie.be” brengen we samen met een aantal partners uit foodservice (Verstegen, Electrolux, Ardo, Pietercil) veggie inspiratie en informatie naar grootkeukens. Heel wat recepten, tips en praktische info maken het chefs makkelijker om ook veggie te koken. Dat is immers de “key to succes”. Zorg dat als je een veggie gerecht op de kaart zet, dat het echt lekker is. Dat je er een vleeseter mee kan verleiden. Alleen zo haal je er als chef zelf voldoening uit. Alleen zo is het de moeite om veggie op je menu te zetten.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat gezien het steeds groeiend bewustzijn van de voordelen van af en toe veggie te eten, en door een steeds kwalitatiever en ruimer aanbod van veggie producten, we de komende 10 jaar met zijn allen nog veel meer lekker plantaardig zullen eten.
Binnen 10 jaar eten we met zijn allen veggie!
0 Comments